fbpx

V mesto zašel jelen s kosmatimi očmi!

Srnjak s poraščenim očesom (vir: National Deer Association)

Prebivalci Farraguta v zvezni državi Tennessee so bili presenečeni, ko so  po mestnih ulicah videli tavati beloorepega jelena. Po natančnejšem pregledu so odkrili, da so živali iz očesnih zrkel rastle dlake.

Ko so zmedeni meščani poskušali ujeti drznega jelena, si niso mogli kaj, da ne bi opazili, da mu iz oči rastejo goste dlake. Izkazalo se je, da je stanje znano kot dermoidi roženice in je bilo dokumentirano le pri enem drugem belorepem jelenu, prav tako v Tennesseeju.

Stanje je v bistvu posledica benignega tumorja, sestavljenega iz tkiv, ki bi se običajno pojavila drugje v telesu, v tem primeru koža z lasnimi mešički, ki se tvorijo nad roženico ali bistrim delom očesnega jabolka. Po besedah ​​Sterlinga Danielsa, biologa za prostoživeče živali iz agencije Tennessee Wildlife Resources Agency (TWRA), jeleni “morda lahko ločijo dan od teme”, vendar ne bi stavil, da vidi, kam gre.”

“Primerjal bi ga s pokrivanjem oči s krpo. Lahko bi razločili dan od noči, ampak to je to,” je še dodal Daniels.

Ta jelen, ki so ga našli avgusta 2020 kako tava po ulicah Farraguta v zvezni državi Tennessee, je bil pozneje diagnosticiran z epizootsko hemoragično boleznijo (EHD), ki lahko povzroči zvišano telesno temperaturo, vnetje tkiv in skoraj popolno izgubo strahu pred ljudmi, kar lahko razloži njegovo nenavadno tavanje v mesto.

Raziskovalci sumijo, da je “krzneno oko” nastalo, ko je jelen še bil v maternici. Zaskrbljujoče je, da lahko ljudje prav tako razvijejo dermoide v očeh, čeprav je stanje zelo redko. Lahko povzroči zamegljen vid, ne povzroči pa ekstremnih težav z vidom. Dermoide je mogoče tudi kirurško odstraniti, čeprav bolnik ponavadi zaradi tega nima boljšega vida.

Aleš Ernecl