V muzeju novejše zgodovine si lahko ogledate fotografsko razstavo ob 30-letnici afere JBTZ

Aretacija Janeza Janše, Ivana Borštnerja in Davida Tasiča je dvignila na noge Slovence. 21. junija 1988 se je na Kongresnem trgu v Ljubljani v podporo četverici JBTZ zbralo 30 tisoč ljudi. Ta shod je začetek slovenske pomladi (Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije)

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije si lahko ogledate fotografsko razstavo Argumentirano in civilizirano/1988, ki jo je muzej pripravil ob 30-letnici afere JBTZ. Fotografije Toneta Stojka, Naceta Bizilja, Edija Šelhausa, Marjana Cigliča in Janeza Bogataja so na ogled že od 8. maja in bodo vse do 10. junija, drevi pa bo v muzeju pogovor s Stojkom in Biziljem.

Fotografska razstava se bo javnosti predstavila ob obletnici dogodkov, ki so bili pred kuliso vsesplošne jugoslovanske krize 80. let prejšnjega stoletja povod za takojšen in množičen odziv slovenske civilne družbe. Aretacije treh civilistov in podoficirja JLA, po začetnicah njihovih priimkov znanih kot JBTZ (Janez Janša, Ivan Borštner, David Tasić in Franci Zavrl), so spodbudile številne protestne akcije in zborovanja.

Fotografije, ki prikazujejo podporo četverici, ki so jo aretirali
Izbor fotografij Stojka, Bizilja, Šelhausa, Cigliča in Bogataja, ki so iz fondov Muzeja novejše zgodovine Slovenije, obiskovalca vodi na mesta zbiranja, med množice nazorsko in starostno različnih posameznikov in skupin, ki so v podpori četverici, obtoženi zaradi suma izdaje vojaške tajnosti, argumentirano in civilizirano nasprotovale kršenju temeljnih človekovih pravic. Protestne akcije in zborovanja je večinoma organiziral sočasno ustanovljeni Odbor za varstvo človekovih pravic. Kot so zapisali v muzeju, je množična mobilizacija podobno mislečih leta 1988 pospešila demokratizacijo slovenske družbe ter napovedovala začetek skorajšnjega konca tako sistema kot jugoslovanske države, ki je zaradi številnih nikoli rešenih težav naglo drvela k svojemu koncu.

Aretacija Janeza Janše 31. maja 1988. Janšo, ki je bil trn v peti komunistični partiji in JLA, je aretirala slovenska tajna politična policija in ga izročila jugoslovanski vojski. (Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije)

Na razstavi so redko ali nikoli videne fotografije
Razstava Argumentirano in civilizirano/1988 je razdeljena na dva dela. Na panojih pred ljubljanskim muzejem novejše zgodovine se z 11 fotografijami predstavlja “fotografski kronist, ki je skoraj dnevno beležil stampedo dogodkov druge polovice 80. let in je avtor prvega vidnega dokumenta politične aretacije pri nas, fotograf Tone Stojko”, je pojasnila kustosinja razstave Nataša Strlič. Muzejsko preddverje pa po besedah Strličeve ponuja “do sedaj redko ali nikoli videnih 18 dokumentarnih fotografij tiste pozne pomladi, vročega poletja in jeseni leta 1988”.

Sojenje Janši, Borštnerju, Tasiču in Zavrlu (ta se je edini od četverice branil s prostosti) se je končalo 18. julija. Četverico je na dan sodbe pred vojaškim sodiščem na Roški pričakala 10 tisoč glava množica podpornikov. (Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije)

A. G.