V parlamentu je bil poseben dan: Mlajše ženske so imele možnost preživeti dan s poslanko

Klub parlamentark pod vodstvom poslanke največje opozicijske stranke SDS Suzane Lep Šimenko je pripravil dogodek Dan s poslanko, s katerim želijo mlajše ženske spodbuditi k vstopu v politiko. Za sodelovanje se je odločilo 16 od 32 poslank iz vseh poslanskih skupin. Iz največje opozicijske stranke sta sodelovali poslanki Jelka Godec in Suzana Lep Šimenko. 

Poslanka Suzana Lep Šimenko je v nagovoru vsem udeleženkam izrazila veselje, da se je za to, da dan preživijo s poslanko, odločilo toliko mladih žensk. Nadalje je povedala, da so se v klubu parlamentark za ta projekt odločili, ker so v januarju s strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti imeli predstavitev projekta, imenovanega Dan s političarko.

 “Ta projekt je potekal v letu 2011, vključene pa so bile ministrice in druge funkcionarke. Me pa smo se odločile, da bomo naredile na podoben način Dan s poslanko. Željo imamo, da bi se takšen dogodek ohranil tudi v prihodnje, saj je preživetje dneva s poslanko lahko tudi spodbuda mlajšim ženskam za vstop v politiko,” je povedala Suzana Lep Šimenko. “Upam, da bodo mlade spremljevalke, ki nas danes spremljajo in opazujejo pri našem delu, spoznale politiko na nekoliko drugačen način in da bo to dobra priložnost, da se bomo o marsičem pogovorile, izmenjale mnenja, izkušnje,” je dejala poslanka.

Poslanka Jelka Godec s svojo hčerko.

Ženske imamo pomembno mesto v politiki
Ob tem je še pojasnila, da so se poslanke odločile, da Dan s poslanko organizirajo v mesecu marcu, “ker v marcu ženske obeležujemo dva praznika.” “Tudi sicer imamo ženske pomembno mesto v politiki. Naš glas se sliši, in četudi nekatere menimo, da sistem spolnih kvot ni potreben ali pa ni primeren, pa prav spolne kvote kažejo rezultate, da nas je danes več v državnem zboru,” je dejala poslanka. Ob tem je po njenih besedah delovanje žensk v politiki drugačno od delovanja moških, in sicer “morda tudi zato, ker ne razmišljamo zgolj z glavo, ampak tudi s srcem, in to nas dela posebne.”

Predsednica kluba parlamentark je vsem udeleženkam, ki so današnji dan preživele tudi ob spremljanju seje državnega zbora, zaželela uspešno pot v življenju in izrazila upanje, da se morda katera od mladih spremljevalk po danes preživetem dnevu odloči tudi za vstop v politiko.

Večina poslank je k današnjemu sodelovanju povabila eno od žensk iz okolja, iz katerega prihajajo. Suzana Lep Šimenko je v državni zbor povabila vinsko kraljico Katarino Pungračič, ki namerava svojo pot nadaljevati z delom v kmetijstvu. “Navdihujoče se mi je zdelo, da vidiš, da se dajo stvari, ki se ti ne zdijo v redu, spremeniti, če se dovolj vključiš v politiko,” je poudarila in dejala še, da je današnji dan eden takšnih, ki si ga bo zelo zapomnila.

N. Ž.