fbpx

V Srbijo ponovno naselili izumrlega zobra

Evropski bizon oziroma zober. (Foto: epa)

Po dveh stoletjih se je na balkanska tla pred tremi dnevi v Narodni park Fruška gora vrnil zober, ki je bil še do nedavnega povsem pozabljena živalska vrsta. V Srbiji domnevajo, da je bil zadnji zober na območju Balkana odstreljen pred 200 leti, sedaj pa bo svojo vrsto nadaljeval v narodnem parku Fruška gora v Srbiji.

V novem domu v narodnem parku Fruška gora že tretji dan živijo en samec in štiri samice evropskega bizona oziroma zobra, po rodu iz Poljske. Poljska je bila v Evropi edina država, ki je uspela ohraniti to živalsko vrsto, ki je sorodnica ameriškega bizona, znanega vsem. Izpust teh bizonov v karantenski del, ki so ga že prej pripravili za njihovo adaptacijo, je res velik dogodek ne le za NP Fruška gora, ampak za celotno Srbijo.

V preteklih letih so osebke teh bizonov skrbno izbirali največji svetovni in evropski strokovnjaki za živalsko genetiko in naravovarstvo, ki so skupaj z bizoni prispeli iz Poljske, kjer so njihovo izumrtje uspeli preprečiti in ohraniti to dragoceno živalsko vrsto. Pozorno so spremljali ves njihov transport, prav tako izpust v vnaprej pripravljeno območje na Fruški gori.

Hitra adaptacija na novo okolje
Čudovito jih je videti tako mirne štiriindvajset ur po transportu in videti, kako hitro so se prilagodili na novo okolje. V park so prispeli en samec in štiri samice, ki so stari od dveh do treh let.” Wanda Olek Piaseckasa, profesorica na Univerzi v Varšavi in vodilna svetovna strokovnjakinja o evropskem bizonu, je dejala, da gre za skoraj zrele osebke, upa, pa da bodo v roku enega leta dobili tudi mladiča. Direktor NP Fruška gora, Radoslav Krunić, je ob dogodku za medije izrazil navdušenje nad zobri in njihovim pomenom za celoten ekosistem, ob priložnosti pa se je zahvalil tudi srbski vladi, ki je projekt podprla. Zobri bodo v naslednjih štiridesetih dneh v karanteni, kjer se bodo prilagodili na okolje, potem pa bodo v njihovi prisotnosti uživali tudi občani.

Tanja Brkić