fbpx

V ZDA odmeva četrtkova izstrelitev NASA robota na kolesih, ki bo na Marsu iskal življenje – Človek na rdeči planet že čez 10 let?

Nasa na Mars poslala robota na kolesih za iskanje znakov življenja. (Foto: Reuters, posnetek zaslona)

Nasa na Mars pošilja tehnološko najbolj naprednega robota, ki ga bo na njegovi misiji spremljal tudi manjši helikopter. Agencija želi priti do natančnejših ugotovitev, ali je bilo v nekem obdobju na Marsu tudi življenje, saj naj bi se tam v preteklosti nahajala tekoča voda. Če bodo našli ostanke mikrobov, kar je tudi cilj misije, bo to eno največjih odkritij v zgodovini človeštva. V desetletju pa bi ZDA na Mars lahko poslale tudi človeško posadko. 

Nasa je v vesolje proti Marsu poslala novega robota na šestih kolesih, ki bo iskal znake življenja iz preteklih obdobij tega planeta. Naslednja generacija Marsovega terenca Perseverance je bila s Floride poslana v vesolje v četrtek. Robotski terenec nove generacije je v bistvu robot s šestimi kolesi, ki poseduje sedem znanstvenih instrumentov, na misiji pa naj bi ga spremljal tudi mini helikopter. Namen robota bo tudi preizkusiti opremo za prihodnje človeške odprave na Mars. Njegov pristanek je na Rdečem planetu načrtovan za 18. februarja, in sicer na območju pradavne rečne delte, poroča reuters

Odprava je bila poslana pod nebo s Postaje zračnih sil Cape Canaveral na Floridi v jutranjih urah (7.50 uri po lokalnem času), in sicer v jasnem, sončnem in toplem vremenu. Robota je proti Marsu  ponesla raketa Atlas 5 rocket skupnega podjetja Boeing-Lockheed (BA.N) (LMT.N) imenovanega United Launch Alliance. Izstrelitev pa ni minila brez manjših napak. Prišlo je do manjše motnje v komunikaciji med odpravo in postajo na Zemlji glede njene natančne lokacije in pozicije, vendar pa je bila motnja kmalu odpravljena. Gre za deveto potovanje podjetja NASA na površje Marsa. Gre za odpravo v sklopu iskanja življenja izven Zemlje.

https://twitter.com/Reuters/status/1289145026933600256?s=20

Pri že omenjeni vesoljski agenciji so ob tem prelomnem dogodku izkazali veliko zadovoljstvo. Robot naj bi bil namenjen na območje 250 metrov globokega kraterja, ki je tudi v angleščini poimenovan “Jezero”. Tam se je namreč v preteklosti tudi v resnici nahajalo jezero. Kot je znano, je na tistem kraju obstajal vodni sistem pred 3,5 milijarde leti. Znanstveniki domnevajo, da bi tam lahko odkrili sledi življenja mikrobov. V preteklih obdobjih je imel Mars namreč mnogo bolj ugodne pogoje za življenje, kot jih ima v danes. Ob tem se vodo razume kot ključni element, ki omogoča življenje, pred milijardami let pa je je bilo na tem planetu na pretek. Na površju ogromno, preden je njegova podoba postala surova in pusta.

Nasa, izstrelitev rakete z robotom proti Marsu. (Foto: Reuters, posnetek zaslona)

Sicer gre za že tretjo izstrelitev proti Marsu v tem mesecu. Podobno so namreč izvedli Združeni arabski emirati in Kitajska. “Danes je velik dan za ameriško vodstvo v vesolju,” pa je za javnost sporočil ameriški podpredsednik Mike Pence. Na robotu agencije NASA je tudi mini avtonomni helikopter, ki tehta 1,8 kilograma in so ga poimenovali Ingenuity, ki je namenjen poskusnemu letu na Marsu. Ob tem je potrebno povedati, da je gostota atmosfere na rdečem planetu zgolj 1 odstotek tiste na Zemlji, kar je za mini helikopter pravšnji izziv, čeravno je ta izredno lahek, pa tudi sicer je tehnično izdelan tako, da bi zadostil tamkajšnjim težkim pogojem za letenje. Prvi podobni robot na kolesih je NASA poslala na Mars že leta 1997 in se je imenoval Sojourner, pozneje pa je svojo misijo nadaljevala s podobnima robotoma Spirit in Opportunity, ki sta raziskala geološko sestavo tamkajšnjih ravnic ter iskala sledi površinskih oblik, nastalih kot posledica delovanja vode. NASA je na Rdeči planet poslala še druge odprave.

Misija z robotom na Mars. (Foto: Reuters, posnetek zaslona)

V 30-ih letih tega stoletja pa namerava NASA na Mars poslati tudi astronavte, in sicer v okviru programa, ki vključuje tudi vrnitev človeka na Luno, ki bo preizkusna platforma za človeške misije, še preden bi se lotili bolj velikopoteznega podviga na Marsu. Robot aktualne odprave agencije NASA pa bo opravil tudi več kemičnih poskusov povezanih s tamkajšnjo atmosfero, ki je bogata s CO2, in kar bo koristilo prihodnjim odpravam na Mars. Namen je elemente tamkajšnje atmosfere spremeniti v gorivo za rakete, ki bodo v prihodnosti vzletale z Marsa in kako proizvesti kisik, ki bo primeren za dihanje za astronavte. Obenem pa bo robot še shranjeval vzorce kamnin in prsti, ki bodo v prihodnosti poslani na Zemljo.

Nasa, skupaj z robotom gre na Mars tudi manjši helikopter. (Foto: Reuters, posnetek zaslona)

Pred približno petimi leti je skupina znanstvenikov agencije NASA predstavila velikansko znanstveno odkritje. Potrdile so se namreč domneve, da gre za odkritje tekoče vode, kar močno povečuje možnosti za obstoj živih bioorganizmov. NASA je sicer z napovedjo, da je rešena skrivnost Marsa, poskrbela za precej razburjenja. Mnogi so upali celo na potrditev špekulacij, da Zemljani nismo sami v vesolju.

Pred milijardami let je bila na Marsu tekoča voda v kraterju poimenovanem s slovanskim imenom “Jezero”. (Foto: Reuters, posnetek zaslona)

Domen Mezeg