fbpx

Velikanska prazgodovinska želva je bila tako velika, da je pojedla celo krokodila

Wikimedia Commons

Na severovzhodu Kolumbije so našli fosilizirane ostanke želve, primerljive z velikostjo manjšega avtomobila, šlo naj bi za prazgodovinsko žival, fosil pa velja za največjo najdbo te vrste. Ostanke orjaške želve so odkrili leta 2005, med njeno prehrano pa so se znašli celo krokodili.

Carbonemys cofrinii je bila po poročanju Roaring Earth želva, ki naj bi živela pred 60 milijoni let, nekako 5 milijonov let po izumrtju dinozavrov, ko je bil gigantizem še vedno zelo prisotna lastnost v številnih živalskih vrstah.

Nedaleč od ostankov želve velikosti manjšega avtomobila so našli tudi ogromen oklep, za katerega znanstevniki domnevajo, da je pripadal isti živali. Orjaška želva je imela lobanjo, veliko kot nogometna žoga, njen oklep pa je v dolžino meril več kot 1,5 metra. Želva naj bi ravno tako imela močne čeljusti, s katerimi je lahko drobila vse, kar ji je prišlo v gobec, celo krokodile.

Ko plen preraste plenilca
Medtem ko so krokodili veljali za naravne plenilce želv približno podobne velikosti, se je razmerje obrnilo v primeru, da je želva krokodila prerastla. Glede na to, da v bližini najdenega fosila niso bile najdene nobene druge želve, naj bi kazalo, da je bila žival teritorialna. “Želva preživi zato, ker poje vse večje tekmece za vir hrane,” je zapisal raziskovalec Dan Ksepka z North Carolina State University.

Leatherback Sea Turtle (Dermochelys Coriacea) – Animals You've Never Heard of

Največja v sedanjosti živeča želva je orjaška usnjača, ki zraste do dolžine 2,2 metra in 700 kilogramov mase.

Da je orjaška želva lahko tako zrasla, gredo zasluge obilici hrane, omejenemu številu plenilcev in topli klimi. Toplo vreme namreč ektotermom oziroma bitjem, ki uravnavajo telesno temperaturo s pomočjo okolja, omogoča učinkovito ohranjanje telesne temperature brez odvečne rabe energije.

Ivan Šokić