fbpx

[Video] 100-letni galapaški želvak, ki je svojo vrsto rešil pred izumrtjem, upokojen! Zaplodil več kot 2.000 želvic!

Foto: Printscreen

Velikanski galapaški želvak, čigar libido je rešil njegovo živalsko vrsto pred izumrtjem, si je uradno zaslužil upokojitev. Diego je bil tako skupaj z drugimi 14 želvaki vrnjen na avtohton otok Hispaniola, ki predstavlja drugi največji otok Velikih Antilov.

Želve so bile po desetletjih vzreje v ujetništvu na otoku Santa Cruz izpuščene nazaj na pašo, ki se nahaja na znanem terenu. Statistika kaže, da je bil program sam po sebi več kot uspešen. Od začetka (v 60-ih letih) se je namreč izleglo več kot dva tisoč želv.

Želvaku pripisujejo številno potomstvo
Za 100 let starega Diega, ki tehta 80 kilogramov in je dolg 90 centimetrov, je znano, da je oče na stotine potomcev. Pripisujejo mu potomstvo za  približno 40 odstotkov od 2 tisoč velikanskih želv. Ekvadorski minister za okolje Paulo Proaño Andrade je dejal, da program vzreje zapira pomembno poglavje v svoji zgodovini. “Diego in drugi želvaki so se vrnili domov potem, ko rešili svojo vrsto pred izumrtjem,” je minister zapisal na Twitterju in dodal, da jih je otok Hispaniola sprejel z odprtimi rokami.

Želve so bile pred vrnitvijo na neobljuden otok Hispaniola dane v karanteno, poroča britanski BBC. Za ta korak so se odločili, ker ne želijo, da bi živali na otok prinesle semena rastlin iz otoka Santa Cruz, ki niso značilne za otok Hispaniola. Pred približno 50 leti nazaj sta bila na Hispanioli le dva samca in 12 samic galapaških želv. Z namenom ohranitve vrste so Diega pripeljali iz živalskega vrta San Diego, da postane del programa. Diego je bil sicer na začetku 20. stoletja s strani zdravstvene odprave odpeljan iz otoka Hispaniola, kamor se sedaj vrača.

Galapaški otoki, ki se nahajajo zahodno od celinskega Ekvadorja, predstavljajo del Unescove svetovne dediščine, ki je po vsem svetu znana po edinstvenem številu rastlin in divjih živali. Domorodne vrste, ki jih najdemo na Galapagosu, vključno z legvani in želvami, so igrale ključno vlogo pri razvoju teorije evolucije Charlesa Darwina. Turisti po vsem svetu potujejo tja z namenom, da bi si ogledali njegovo biotsko raznovrstnost.

Hana Murn