[Video] 29-letnemu YouTuberju zaradi namernega strmoglavljenja letala grozi 20-letna zaporna kazen

YouTuber Trevor Jacob (Foto: posnetek zaslona YouTube)

Vzpon platform družbenih medijev je sprožil nastanek skupine ustvarjalcev vsebin, ki so za slavo in bogastvo pripravljeni narediti vse, pri čemer se ne ozirajo na posledice svojih dejanj. Nekateri, kot je denimo 29-letni Trevor Jacob, so na žalost za doseganje ciljev pripravljeni celo prestopiti mejo med zabavo in kriminalom.

Nekdanji profesionalni deskar na snegu Trevor Jacob, ki je postal YouTuber, je pred kratkim priznal krivdo za oviranje zvezne preiskave v zvezi z uničenjem razbitin letala, ki ga je namerno strmoglavil zaradi ogledov in sponzorskega denarja.

Opremljen z videokamerami, padalom in palico za selfije je Jacob vzletel z letalom, ki ga je pripravil za strmoglavljenje. Petintrideset minut po letu se je odločil skočiti iz letala in posneti svoj skok s padalom na tla, medtem ko je letalo strmoglavilo v suho grmičevje v nacionalnem gozdu Los Padres. Jacob je nato odšel na kraj nesreče po svoje kamere in s tem posnetke, a to je bil šele začetek njegove kriminalne dejavnosti.

Lagal, da ne pozna lokacije razbitin letala
Namesto da bi incident takoj prijavil Nacionalnemu odboru za varnost v prometu (NTSB), kot bi to tudi moral storiti po zakonu, je Jacob čakal dva dni in nato lagal o naravi nesreče. Ko mu je NTSB naročil, naj shrani razbitine za ogled, se je Jacob vrnil na kraj strmoglavljenja s helikopterjem, prenesel razbitine v lokalni vinograd in klet, jih naložil na prikolico, pritrjeno na njegov poltovornjak, in jih odvlekel na letališče Lompoc City. Tam je ostanke letala razrezal na kose in jih odvrgel v bližnje smetnjake, poroča Business Today. V tednih po strmoglavljenju letala je Jacob sicer lagal preiskovalcem, da lokacije razbitin ne pozna.

Kljub svojim prizadevanjem, da bi prikril svoj zločin, je Jacob 23. decembra 2021 naložil video posnetek, ki je doslej zbral več kot 4 milijonov ogledov. V videu se je Jacob hvalil s svojim podvigom in celo lagal občinstvu, češ da je šlo za nesrečo.

Ker je Jacob priznal, da je novembra 2021 namerno strmoglavil svoje letalo in poskrbel, da je bilo vse skupaj videti, kot da je šlo za neizogibno nesrečo, mu sedaj grozi 20-letna zaporna kazen.

Nina Žoher