fbpx

[VIDEO] Ali res lahko naučimo pse govoriti s pomočjo te naprave?

Vir: (zajem zaslona, družbena omrežja)

Še vsak ljubitelj psov je kdaj pa kdaj pokramljal s svojim kosmatim prijateljem, misleč, da je njegova skrivnost na varnem. Pa je res? Zagreti lastniki psov so na družbenih omrežjih pokazali, da lahko pse naučimo osnovne komunikacije – s pomočjo posebne naprave. Na posnetkih, ki so preplavili splet, lahko vidimo, kako kužki stopajo na različne gumbe, ki nato predvajajo besede, kot so “park”, “zunaj” ali “zdaj”. Na prvi pogled je videti, kot da so kužki z nami vzpostavili komunikacijo. 

“Ko sem Stello prvič pripeljala domov, sem opazila, kako je komunicirala z gestami in vokalizacijami, podobno kot otroci, ki so tik pred tem, da spregovorijo. Videla sem, kako je razumela besede, cvilila in skušala s šapo segati po predmetih. Razmišljala sem, če bi bila otrok, bi pričakovala, da bo vsak čas spregovorila. Ker psi ne razvijejo sposobnosti govora, sem se začela spraševati, če bi lahko sporočila besede na kak drug način,” pove nadobudna logopedinja Christina Hunger, ki je nato kupila paket gumbov in začela učiti svojo psičko prve preproste besede.

Preberite še: Nova raziskava: Psi lahko zavohajo covid-19 tudi po 18 mesecih od okužbe

Na presenečenje lastnice pa se je bila psička sposobna naučiti veliko več, kot je mislila. Sedaj razume ali pozna že 48 besed, ki jih s pridom uporablja. Na posnetku je celo opaziti, da je psička Stella sposobna celo abstraktnejše komunikacije, ki ni omejena zgolj na najosnovnejše, kot je želja po hrani, sprehodu ali vodi. Psičko lahko na neki točki vidimo komentirati trenutne razmere. Na primer, stisne dva zaporedna gumba “adijo” in “voda”, po tem, ko se je z lastnico vrnila iz izleta s kajakom.

“Ko sem začela z učenjem, se mislila, da je to poskusil storiti že kdo prej, ampak ne, bile sva prvi,” je bila presenečena Christina, ki ni pričakovala, da bodo njenemu vzgledu sledili številni drugi lastniki psov in s svojimi posnetki poplavili družbena omrežja. Ker je njena metoda pridobivala na popularnosti, pa se je odločila še napisati knjigo z naslovom: Kako se je Stella naučila govoriti.

Strokovnjaki opozarjajo
Medtem ko so posnetki navdušili laike, pa strokovnjaki za pse in komunikacijo opozarjajo, da tovrstni komunikaciji manjkajo nekatere prvine, ki krasijo komunikacijo med ljudmi. Psi se namreč lahko naučijo številnih besed, raziskave pa zaenkrat še niso pokazale, da so sposobni opažanj, abstraktnih misli, ali tvorjenja narative, torej zgodbe, vse to pa so lastnosti, ki so značilne za človeško komunikacijo. Dailpaws poroča tudi o primeru konja po imenu Bistri Hans, ki naj bi znal računati, brati in celo vrsto drugih trikov, a se je na koncu izkazalo, da je le upošteval geste njegovega trenerja in da ni šlo za dejansko rabo jezika. Strokovnjaki so mnenja, da zaenkrat opazujemo enak pojav pri naših štirinožnih prijateljih. Če zaključimo, psov najverjetneje ne moremo naučiti človeške govorice, lahko pa jih naučimo uporabljati besede, ki jih uporabljamo sami. A že to je veliko, mar ne?

 

Andrej Žitnik