fbpx

(VIDEO) Ali veste, kaj poslušajo vaši otroci? Novi idoli slovenske mladine so obsojeni bosanski narkodilerji

Bosanska reperska scena vlada tudi Sloveniji.

Malokdo ve, da je pevka Senidah pred dnevi kot prva Slovenka na socialnem omrežju YouTube s svojo pesmijo presegla več kot 100 milijonov ogledov, s čimer so se v preteklosti lahko pohvalili bolj ali manj le tuji angleški in španski izvajalci. A uporaba YouTuba med mladimi na Balkanu kot glavnim glasbenim predvajalnikom je v zadnjih letih eksplodirala, nov žanr, t. i. trap cajke, pa so prevzele tudi slovensko občinstvo. Idoli vaših otrok pojejo v srbščini in bosanščini, moderni trap mešajo z balkanskim melosom, največ ogledov na YouTubu pa zagotavljajo kolaboracije med različnimi izvajalci. Tako je do svojega uspeha prišla tudi Senidah, sicer frotmanka ljubljanske skupine Muff, ki se v solo karieri lahko pohvali zlasti z uspešnicama “Slađana” in “Mišići”. No, 100 milijonov ogledov na YouTubu pa je dosegla v sodelovanju z bosanskima raperjema, Jalo Bratom in Bubo Corellijem, s pesmijo Kamikaza.

Če ne veste, kdo so Jala Brat, Buba Corelli in Senidah, se boste morali dodobra poučiti, saj gre za idole vaših otrok. Vsaj tako lahko sklepamo po trendih. Trenutno je namreč tudi v Sloveniji na YouTubu, ki ga najbolj konzumirajo prav najmlajše generacije, že več dni najbolj priljubljena pesem “Divljam” (divjam) bosanskih raperjev Jale Brata in Bube Corellija v sodelovanju s srbskim raperjem Cobyjem.

Buba Corelli in Jala Brat, sarajevska raperja, ki sta ustanovila založbo Imperia, s katero sta zaslovela po celotnem Balkanu in v Sloveniji.

Balkanski trap je v Sloveniji denimo bolj popularen od klasičnih slovenskih pop izvajalcev, kot sta denimo Domen Kumer in Špela Grošelj, ki sta pred dnevi prav tako izdala nov komad z naslovom Mleko in med. Ta pesem je po priljubljenosti šele na četrtem mestu, saj prva tri zasedajo bosanski raperji.

Bolj je zaskrbljujoče, kakšno sporočilo za mlade imajo popularni bosanski “trendseterji”. V njihovih komadih namreč poleg ljubezni prevladujejo besede, kot so droga, kokain, mafija, šampanjec, viski, klub in denar. V videospotih po vzoru ameriškega hiphopa nastopajo bradati moški z zlatimi verižicami, nosijo orožje in se nacejajo s steklenicami šampanjca in viskija. Ženske so vse bolj razgaljene in se v komadih večinoma pritožujejo nad moško nezvestobo.

32-letni Buba Corelli je bil denimo zaradi preprodaje droge celo obsojen na leto dni zaporne kazni, a je med omenjenimi raperji pri mladih daleč najbolj priljubljen.

Komad Kamikaza, ki je plod sodelovanja med bosanskima raperjema in slovensko pevko bosanskega porekla Senidah, je pred dnevi na YouTubu presegel 100 milijonov ogledov.

Še pred nekaj leti sta Balkanu in tudi Sloveniji vladali pop kraljici Severina in Ceca, ki sta svoj uspeh dosegli s turbofolk žanrom, v zadnjih letih pa se je to s pojavom bosanskih raperjev Jale Brata in Bube Corellija povsem spremenilo. Kombiniranje trapa in hiphopa z balkanskim melosom jima je prineslo milijonske zaslužke, čeprav vsi njuni komadi po ocenah glasbenih kritikov zvenijo enako, pa se jih mlada generacija ne naveliča. Še več, posnemati ju poskušajo tudi vsi drugi. Tudi slovenska pevka Senidah, ki sicer velja za kakovostno in raznovrstno glasbenico. A tudi Senida Hajdarpašić, kot je njeno polno ime, je največji uspeh dosegla s trapom.

Kako zelo popularna sta omenjena bosanska raperja, priča tudi letošnje julijsko dogajanje na znani hrvaški plaži Zrće na otoku Pagu, kjer sta bila najbolj zaželena in obiskana glasbena izvajalca, na tisoče otrok, najstnikov in mladih pa je pod odrom skandiralo besedila njunih pesmi, v katerih, kot smo že omenjali, pojeta predvsem o alkoholu in drogah.

Hrvaški mediji se nad tem zgražajo že dlje časa, a dokler se na sceni ne bo pojavil kdo nov z drugačnim, bolj privlačnim žanrom, bodo bosanski raperji mastno služili.

T.F.