fbpx

[Video] Baba Anujka: Prva jugoslovanska serijska morilka

Banatska čarovnica, Ana Draksin (posnetek zaslona: The Courrier-Journal)

Ana Draksin je ime, ki ga je zgodovina v večji meri pozabila. A svojčas je bila starka, ki naj bi po nekaterih informacijah dočakala 104. rojstni dan, veljala za prvo, če ne celo najhujšo serijsko morilko nekdanje Jugoslavije. “Baba Anujka” ali kakor je bila znana v medijih, Banatska čarovnica, naj bi s svojimi strupi, ki jih je prodajala kot čudežno vodico, pobila med 50 in 150 ljudi.

Ana Draksin, znana tudi kot baba Anujka ali Banatska čarovnica, se je rodila v Romuniji leta 1837 ali 1838. Njena družina se je, ko je bila še otrok, preselila v Vladimirovac v Banatu, ki je bil del Vojne krajine Habsburške monarhije.

Glavni vir podatkov o njenem življenju, pišejo na spletnem portalu Doznajemo, je knjiga Šimona Đarmatija iz leta 2007, “Baba Anujka – vračara iz Vladimirovca”. Šolala se je v internatu. Ko je imela 20 let, naj bi jo zapeljal avstrijski častnik, ki jo je okužil s sifilisom. Zaradi tega naj bi se povlekla v osamo in se posvetila zdravilstvu.

Anujkin oče jo je dal za ženo bogatemu, a dosti starejšemu kmetu Pištovu iz iste vasi. V 20 letih zakonskega življenja mu je rodila enajst otrok, le eden je preživel. Ko je mož umrl, je sama začela s sejanjem smrti.

Rada je imela strupe
Na svoja stara leta je strankam prodajala svojo “začarano vodico” in ostale “čudežne” napoje, s katerimi bi lahko rešili svoje zakonske, premoženjske in ostale težave. Rešitev je bila smrt. Banatska čarovnica je svoje stranke vprašala: “Kako težek je vaš problem?” s čimer je skušala ugotoviti primerno smrtonosno dozo. Glavne sestavine njenih “začaranih vodic” so bile arzen, živo srebro, strup za miši, navadni kristavec.

Na tak način naj bi prva jugoslovanska serijska morilka pobila med 50 in 150 ljudi. Čarovnica je za svoje strupe zaračunavala med dva in pet tisoč dinarji, kar naj bi bilo primerljivo s takšno današnjo vsoto v evrih. Velikega dela zločinov, ki jih je banatska čarovnica zagrešila, ni bilo mogoče dokazati, saj družinski člani žrtev niso dovolili obdukcije zastrupljenega in so zavračali sodelovanje s policijo. Na prvem sojenju 1914 v Beli Cerkvi je bila tako oproščena.

Njena obsodba svetovna novica
Za svoje zločine je bila obsojena šele leta 1928. Ena od njenih žrtev, za katero je strup namešala njena pomočnica, je živela dovolj dolgo, da je obiskala zdravnika zaradi slabega počutja. Ko je Gaj Prokin vseeno umrl, so opravili obdukcijo, ki je pokazala zastrupitev. Sled je vodila do Anujkine pomočnice Ljubinke Milankov, ki ni skrivala, da je delala po navodilih banatske čarovnice.

V kratkem so odkrili tudi druge povezane primere zastrupitev, kot sta bila Nikola Momirov in Lazar Ludoški. Draksinova je bila tako obsojena na 15 let zaporne kazni. Ljubinka Milankov in žena zastrupljenega Momirova Sofija Momirov pa sta bili obsojeni na dosmrtno ječo. Obsodba banatske čarovnice je bila leta 1929 svetovna novica. O tem so poročali npr. v Avstraliji, ZDA in Avstriji.

Ivan Šokić