fbpx

[Video] Google vohuni za vami! Ne pomagata niti letalski način niti odstranjena SIM-kartica

(vir: twitter)

Google je pred kratkim vložil zahtevo za dva patenta, s katerima bi lahko sledil svojim uporabnikom. Nadaljnje raziskovanje novinarjev Fox Newsa pa je razkrilo še večje presenečenje. Izkazalo se je namreč, da Google že zdaj zbira podatke o svojih uporabnikih. Mednje štejejo tako uporabnike spleta kot tiste, ki imajo telefone z operacijskim sistemom Android. Izkazalo se je, da ob prvi povezavi v omrežje wi-fi telefon pošlje serijo podatkov, ki natančno poročajo o vsakem uporabnikovem koraku.

Najnovejši patenti, s katerimi želi Google še bolj vstopiti v domove običajnih ljudi, je naprava, ki bi lahko uporabnike po poročanju Fox Newsa snemala v zavetju njihovega domovanja z namenom zbiranja podatkov za to, da bi lahko potem uporabnikom prodajali stvari, ki bi jih lahko zanimale.  Na takšen način namreč deluje “nadzorstveni kapitalizem”. Težava pa je nastala, ko so se novinarji odločili, da preverijo, kakšne in koliko različnih podatkov zbira Google o svojih uporabnikih.

Za testiranje so uporabili dva nova telefona brez SIM-kartic, ki nista bila povezana s kakršnim koli omrežjem wi-fi. Uporaba mobilnih podatkov ni bila omogočena. Eden od mobilnih telefonov je bil v načinu za letenje, drugi pa ne. Novinar se je z obema telefonoma odpravil na izlet po Washingtonu DC. Obiskal je kavarno, stavbo, kjer so senatorske pisarne, bolnišnico, katedralo in nekaj ostalih znamenitosti, da bi bila pot čim bolj razgibana. Na takšen način, je domneval, bi lahko ugotovili, ali Google prilagaja oglase glede na lokacijo, kjer se uporabnik zadržuje.

Google z zbiranjem podatkov o uporabnikih služi mastne denarce, saj te podatke daje na voljo potencialnim oglaševalcem z zagotovilom, da bodo njihovi izdelki oglaševani ljudem, ki bi jih takšen izdelek lahko zanimal. Tovrstni način oglaševanja je znan tudi kot “ciljno oglaševanje”.

Težava se skriva v pogojih uporabe

Ob koncu dneva so telefona povezali s posebnim omrežjem wi-fi, kar jim je omogočilo, da so prestregli serijo podatkov, ki sta jih telefona v trenutku, ko sta dobila dostop do spleta, poslala matičnemu podjetju. Rezultati so bili pretresljivi, telefon, ki ni bil v načinu za letenje, je zbral 121 lokacij, 130 dejavnosti in 152 barometrskih podatkov. V trenutku, ko je bil povezan s spletom, je poslal za 300 kilobajtov podatkov. Telefon je zabeležil tudi vse lokacije, kjer se je nahajal. Kar je še bolj presunljivo, pa je, da vsi podatki vsebujejo tudi časovni okvir, kar pomeni, da lahko Google dosledno rekonstruira celoten potek poti tako geografsko kot časovno.

Rezultati telefona, ki je bil v načinu za letenje, so bili še slabši. Ta drugi telefon je zabeležil še več lokacij in poslal Googlu poročilo, obsežno več sto kilobajtov.

Razlog, zakaj naj bi Google imel dostop do vseh teh podatkov, naj bi se skrival v drobnem tisku vseh licenčnih pogojev uporabe, s katerimi se številni uporabniki strinjajo, čeprav jih nikoli ne preberejo. Resnici na ljubo je pogosto edina alternativa nedelujoča aplikacija.

Ivan Šokić