[Video] Google vohuni za vami! Ne pomagata niti letalski način niti odstranjena SIM-kartica

(vir: twitter)

Google je pred kratkim vložil zahtevo za dva patenta, s katerima bi lahko sledil svojim uporabnikom. Nadaljnje raziskovanje novinarjev Fox Newsa pa je razkrilo še večje presenečenje. Izkazalo se je namreč, da Google že zdaj zbira podatke o svojih uporabnikih. Mednje štejejo tako uporabnike spleta kot tiste, ki imajo telefone z operacijskim sistemom Android. Izkazalo se je, da ob prvi povezavi v omrežje wi-fi telefon pošlje serijo podatkov, ki natančno poročajo o vsakem uporabnikovem koraku.

Najnovejši patenti, s katerimi želi Google še bolj vstopiti v domove običajnih ljudi, je naprava, ki bi lahko uporabnike po poročanju Fox Newsa snemala v zavetju njihovega domovanja z namenom zbiranja podatkov za to, da bi lahko potem uporabnikom prodajali stvari, ki bi jih lahko zanimale.  Na takšen način namreč deluje “nadzorstveni kapitalizem”. Težava pa je nastala, ko so se novinarji odločili, da preverijo, kakšne in koliko različnih podatkov zbira Google o svojih uporabnikih.

Za testiranje so uporabili dva nova telefona brez SIM-kartic, ki nista bila povezana s kakršnim koli omrežjem wi-fi. Uporaba mobilnih podatkov ni bila omogočena. Eden od mobilnih telefonov je bil v načinu za letenje, drugi pa ne. Novinar se je z obema telefonoma odpravil na izlet po Washingtonu DC. Obiskal je kavarno, stavbo, kjer so senatorske pisarne, bolnišnico, katedralo in nekaj ostalih znamenitosti, da bi bila pot čim bolj razgibana. Na takšen način, je domneval, bi lahko ugotovili, ali Google prilagaja oglase glede na lokacijo, kjer se uporabnik zadržuje.

Google z zbiranjem podatkov o uporabnikih služi mastne denarce, saj te podatke daje na voljo potencialnim oglaševalcem z zagotovilom, da bodo njihovi izdelki oglaševani ljudem, ki bi jih takšen izdelek lahko zanimal. Tovrstni način oglaševanja je znan tudi kot “ciljno oglaševanje”.

Težava se skriva v pogojih uporabe

Ob koncu dneva so telefona povezali s posebnim omrežjem wi-fi, kar jim je omogočilo, da so prestregli serijo podatkov, ki sta jih telefona v trenutku, ko sta dobila dostop do spleta, poslala matičnemu podjetju. Rezultati so bili pretresljivi, telefon, ki ni bil v načinu za letenje, je zbral 121 lokacij, 130 dejavnosti in 152 barometrskih podatkov. V trenutku, ko je bil povezan s spletom, je poslal za 300 kilobajtov podatkov. Telefon je zabeležil tudi vse lokacije, kjer se je nahajal. Kar je še bolj presunljivo, pa je, da vsi podatki vsebujejo tudi časovni okvir, kar pomeni, da lahko Google dosledno rekonstruira celoten potek poti tako geografsko kot časovno.

Rezultati telefona, ki je bil v načinu za letenje, so bili še slabši. Ta drugi telefon je zabeležil še več lokacij in poslal Googlu poročilo, obsežno več sto kilobajtov.

Razlog, zakaj naj bi Google imel dostop do vseh teh podatkov, naj bi se skrival v drobnem tisku vseh licenčnih pogojev uporabe, s katerimi se številni uporabniki strinjajo, čeprav jih nikoli ne preberejo. Resnici na ljubo je pogosto edina alternativa nedelujoča aplikacija.

Ivan Šokić

 • Mirnik Aleš

  KATASTROFA kaj se grejo. Ciljni marketing!? Ciljno markiranje (za drone)!

 • SALZ

  Klasični stari mobilnik na tipkovnico samo škoda da jih skoraj ni več

  • Schemva Miro

   Jaz ga imam,poleg pametnega in že nekaj časa razmišljam,da bi ga spet začel uporabljati,pa še baterija drži dolgo,pri pametnem sranju pa moram nositi dodatno baterijo,če sem cel dan odsoten.

 • Morala

  Itak že dolgo vohunijo! Katastrofa!!

 • Ogledalo

  Google moti, da se bere pošto z odjemalcem thunderbird, outlook,,,
  2.2. poslal sporočilo, “V računu je bila najdena 1 varnostna težava”
  Če bi potrdil si bi onemogočilo branje pošte z Mozilla thundetbird
  Čeprav branje s POP načinom je dodatna varnost, imaš pošto tudi če Googla ni več
  Seveda ne more prikazovat reklam, in sledit kater mail pogledaš

 • Ana Job

  Itak, da se podatki obdelujejo vsepovsod. Celo trgovinske kartice ugodnosti nas zajemajo v nekakšne statistike, poleg tega pa od takih kupujejo naše podatke tudi razne Topshop firme, ki nas kasneje agresivno nadlegujejo po telefonih, mi pa razmišljamo od kje jim naši podatki???

  Vse skupaj postaja zloraba naših podatkov. Mene niti tako zelo ne moti, da mi preko Googla sledijo, moti me najbolj ravno to, da mi ne plačajo avtorskih pravic od tega kar pridobijo o meni in od mene. To je pa najbolj čista kraja, osebnih podatkov, še hujša od te, ko si upa Facebook preprosto ukrasti tvojo zasebno fotografijo za Facebook plakat v reklamne namene.

  • RATATA

   Jaz si bom nabavil kar govorilnico. Vedno sem si jo želel imeti, pa sem imel preslabo štipendijo.
   Če imaš govorilnico, si rešen tudi v primeru slabega vremena, vetra in dežja. Edino zarosijo se šipe, če notri dva bolj intenzivno dihata.

 • RATATA

  Firnkov pa ni.

  • Ana Job

   Itak se ne vidi dobro noter, ker je zaroseno.

   • RATATA

    In bataljon firbcev zunaj hahaha

    • Ana Job

     Na zasebnem ni firbcev. Postaviš jo v bližino grmovja, lahko pa noter daš tudi firnke.

     • Jovo Jamnica

      Aha, vijadva pa tu rasturata. Jas pa se mučim na Demokraciji z Baldijom. Veš da so Severno_od_Raja takoj banali… Ne morš, da verjameš. :-(

     • Ana Job

      Jovo živjo, potem pa to ni De*mokracija, če banajo. Me je minilo, da grem tja. Tudi vem zakaj in kdo to dela. :-(

     • Capi

      Demokracija normalno deluje, dokler je sogovornik kulturen, argumentirano komunicira na normalnem nivoju in je spoštljiv do nasprotnega sogovornika. Pod narekovaji “Drekačev” oziroma gnilih provokatorjev, ki jih tukaj kar mrgoli, je pa čisto prav da se bana, s takimi osebki se ustvarja samo zdraha in kaos, kar pa z demokracijo nima nobene veze

     • Jovo Jamnica

      Vsem tem naštetim atributom demokracije, gospod Severno_od_Raja povsem ali celo več – zadosti. Toliko!

     • Ana Job

      ja.. resnica ni plenica, pa vseeno smrdi!

 • Slo hunter

  Ko grem kam v naravo vzamite s seboj radijsko postajo, eno imam zmontirano v avtomobilu, doma pa 3 metersko anteno za ukv in 5.5 metersko za cb, ko grem na vikend 40km se lahko brez skrbi menima z mojo! Brez repetitorja sem dosegljiv okoli 50 km! In google mi ne more slediti, razen ko sem doma! Na radijskih postajah obstaja tudi možnost pošiljanja sms-ov !Radijska postaja bo vedno delala, ko bo ostala tehnologija že davno crknila!

  • Korenjak

   Kaj kompliciraš. Vlažna bukova polena pa dimni signali….

  • Hun

   a se ne menita s tvojo preko kruljenja ali podobnih primitivnih zivalim podobnim zvocnim signalim

   • Slo hunter

    Tehnološko si še otrok, sposoben si samo preživeti v mestu, ki ti nudi vse, zato tako kruliš

    • Slo hunter

     A veš kaj so khz, mhz, valovna dolžina, lambda, izhodna moč, izhodni tranzistor, enobočna amplitudna modulacija? Kar poguglaj

 • Novakec1

  Paja, pet strokovnjakov Googla je gledal kolk cukra sem dal v zjutraj v kavo kavo in se krega a je blo 2 ali 3 grame?

  • Hun

   gleda tvoje potrisniske navade in z pomocjo algoritmov analizira profil ..cepc ne da vohuni na klasicn nacin

   • Novakec1

    Ka si pameten.

 • Didi

  Navaden smrtnik se res nima kaj sekirat. Ce pa kaj skrivas, ja potem te pa vse skrbi. Ene je zgleda precej strah.

 • Zgornji

  Jaz se za njihovim vohunjenjem niti ne sekiram toliko kot pa za CENZURO – OMEJEVANJEM PODATKOV KI NAM JIH PRIKRIVAJO !!! ! !!! Namreč, za skrivati nimam kaj dosti, VENDAR PA ME ZELO MOTI KO MI OMEJUJEJO VHODNE + IZHODNE PODATKE/INFORMACIJE !!! ! !!! BAAANDA !!! ! !!!
  No, saj, na enemu čarunalniku sem jih že skenslal, … kmalu jih bom še na drugemu !!! ! !!!

  • Hun

   tko kot nora24 ki je zacela z cenzuro…demokraticnost po desnicarsko…slabse kot na MMC portalu

   • Zgornji

    … demoNcrats …

 • Montana

  Če nam Sova, Udba in ostala golazen sledi, naj nam pa še Google, itak mi noben od teh nič ne more!

  • Hun

   kdo bo teb sledil pridni, poslusni mravljici

 • RdečaZvezda

  Klasične obveščevalne agencije kot je sova, prisluškujejo tudi skozi izklopljen mobitel z odstranjeno sim kartico. Baterij se pa itak več ne da odstranit pri večini novih pametnih telefonih.

 • Hun

  a je to levicarski globalni kapitalizm?