[Video] Incident na morju: Hrvaški koncesionar pred nevihto z nožem porezal vrvi slovenskemu morjeplovcu

Foto: Zajem zaslona

Hrvaški portal Morski.hr je objavil posnetek z otoka Žirja na Hrvaškem, kamor se je pred nevihto zatekel slovenski jadralec z družino. Tam jih je pričakal jezni koncesionar, ki jim je prerezal vrvi na boji, na katero so bili privezani, in jih prepustil usodi.

Kako se je vse skupaj pričelo. Kot poroča portal Morski.hr po pripovedovanju slovenskega jadralca, so se z barko v zaliv Tratinska pred dvema dnevoma zatekli pred prihajajočo nevihto. Na krovu je imel dva otroka. Tam so se privezali na bojo in ob prihodu koncesionarja se je pričel pravi pekel.

Po predpisih bi moral koncesionar z barke odpeljati tudi smeti, vendar ta tega ni želel storiti, zato so se v slovenski družini določili, da usluge vezanja na bojo ne bodo plačali. “Takoj nam je zagrozil, da nam bo prerezal vrvi, če ne bomo plačali,” je povedal slovenski gost in mu odgovoril, da bodo v tem primeru poklicali policijo. Ker niso plačali, jim je ob pol devetih zvečer prerezal vrvi, zaradi česar so morali v mraku pluti do sosednjega otoka Kaprije. “Kako se bomo navtiki počutili varne s takšnim odnosom koncesionarjev,” se sprašuje priča incidenta.

Takšno ravnanje koncesionarja je po hrvaških predpisih sporno, še posebej, ker je bilo celotno dogajanje v času nevihte, zato hudodelcu grozi kazenska prijava in celo odvzem koncesije.

Sara Kovač