fbpx

[Video] Kako deluje davčni sistem? (razlaga za pivoljubce!)

Recimo, da gre deset prijateljev enkrat na teden na pivo. Račun za pivo znaša 100 dolarjev. Če bi račun poravnali tako, kot mi plačujemo davke, bi se to zgodilo nekako takole: prva četverica, ki je obenem tudi najrevnejša, ne bi plačala ničesar. Peti moški bi plačal 1 dolar, šesti 3 dolarje, sedma stranka bi plačala 7 dolarjev. Osmi moški bi plačal 12 dolarjev, deveti 18 dolarjev in deseti moški, ki je tudi najbogatejši od vseh, bi plačal 59 dolarjev. In odločili so se, da bodo tako tudi naredili.

Deset prijateljev se je vsak teden dobilo na pijači in videti je bilo, da so bili kar zadovoljni z omenjenim dogovorom. Vse do dneva, ko jim je lastnik pivnice povzročil manjšo težavo. Rekel je, da jim bo zmanjšal tedenski račun za pivo za 20 dolarjev, ker so tako dobre stranke. Račun za pivo desetih prijateljev bo sedaj znašal zgolj 80 dolarjev. Vendar pa je skupina prijateljev račun še naprej želela poravnati na način, kot mi plačujemo davke, zato olajšava na prve štiri prijatelje ni prav nič vplivala, saj bodo še naprej pili zastonj.

Kaj pa se bo zgodilo s preostalimi šestimi prijatelji, tistimi, ki za pijačo plačujejo? Kako si bodo razdelili nepričakovani dobiček 20 dolarjev, tako da bi na vsakega odpadel pravičen delež? Ugotovili so, da znese 20 dolarjev, razdeljenih na šest delov, 3,33 dolarja na posameznika. Če pa bi to vsoto odšteli od svojih deležev, ne samo da bi prva četverica še naprej zastonj pila, temveč bi to počela tudi peti in šesti prijatelj. Zato je lastnik lokala predložil, da bi bilo bolj pravično, če bi račun vsakega še bolj zmanjšali.

Če pa jih obdavčite preveč in napadete, da so bogati, se utegne zgoditi, da bodo odšli drugam
Odločili so se ravnati po davčnem sistemu, ki so ga uporabljali že doslej in lastnik je izračunal vsoto, ki naj bi jo sedaj plačal vsak od deseterice. Po novem sedaj tudi peti prijatelj, tako kot že štirje doslej, za pivo ni plačal nič, kar je predstavljalo 100-odstotni prihranek. Šesti prijatelj je namesto 3 dolarjev sedaj plačal dva dolarja, kar je bil 33-odstotni prihranek. Sedmi je namesto 7 dolarjev sedaj plačal le pet, kar je prihranek v višini 28 odstotkov. Osma stranka je namesto dvanajstih dolarjev sedaj plačala 9 in prihranila 25 odstotkov. Deveti prijatelj je namesto 18 dolarjev sedaj plačal le štirinajst, kar je 22-odstotni prihranek. Zadnji moški pa je namesto 59 dolarjev sedaj plačal le 49, kar pomeni 16-odstotni prihranek. Zadnjih šest prijateljev je sedaj imelo več cvenka v svojem žepu, medtem ko so prvi štirje pili zastonj še naprej.

Ko pa so se odpravili domov, so prijatelji začeli med seboj primerjati, koliko je kdo prihranil. Šesti prijatelj je izjavil, da je iz vsote 20 dolarjev dobil zgolj en dolar. Pokazal je na desetega prijatelja, ki je dobil 10 dolarjev. Peti prijatelj je vzkliknil, da je tudi on prihranil samo dolar in da ni pravično, da je deseti prijatelj dobil 10-krat večjo korist kot on. Tudi sedmi je zavpil, da je to res in zakaj bi desetemu prijatelju vrnili deset dolarjev, medtem ko je on dobil povrnjena samo dva dolarja? Bogataši zmeraj dobijo vse ugodnosti. Prva četverica je enoglasno zatulila, da oni niso dobili prav nič in da novi davčni sistem izkorišča revne. Deveterica prijateljev je obstopila desetega in ga pretepla. Naslednji teden desetega prijatelja ni bilo na pivo, zato je devet prijatelj pivo pilo brez njega. Ko pa so morali plačati račun, so se naučili pomembne lekcije. Vsi skupaj niso imeli toliko denarja, da bi plačali polovico zapitka. Fantje in dekleta, novinarji in vladni ministri, takole deluje naš davčni sistem. Ljudje, ki že tako plačujejo najvišje davke, bodo seveda tudi dobili največje ugodnosti v obliki zmanjšanja davka. Če pa jih obdavčite preveč in napadete, da so bogati, se utegne zgoditi, da bodo odšli drugam. Pravzaprav bi lahko odšli popivat v tujino, kjer je vzdušje veliko bolj prijateljsko kot pa doma.

C. Š.