fbpx

[Video] Ko je dojel, s kakšnimi idiotizmi so mu polnili glavo, se je odločil zapustiti neonaciste, ti pa so iz njegovega življenja naredili pekel!

Film Koža (Foto: posnetek zaslona)

V kinih bo kmalu na sporedu biografski film Koža, ki prikazuje presunljivo nasilje ene najhujših ameriških neonacističnih band. Ta je od 14. leta vzgajala Bryona Pitbulla Widnerja, ki je po dolgih letih pričel dvomiti o neumnostih, s kakršnimi so mu polnili glavo. S tem se ni mogel z nikomer pogovoriti in ni videl izhoda iz bande. To je zaupal dekletu Julie, ki ji je zaupal tudi svojo željo po lastni smrti. Pozneje jo je prosil za roko in skupaj sta pobegnila na drug konec države, kjer pa zaradi tetovaž, ki so ga prekrivale od glave do pet, ni mogel do zaposlitve. Na koncu je prestal 25 izjemno bolečih laserskih operacij, s katerimi so mu odstranili tetovaže, v zameno pa je moral za FBI dešifrirati njihov pomen, kar je privedlo do aretacije njegovih nekdanjih pajdašev. Ti so mu sicer grozili še dve leti potem, ko je pobegnil od njih.

Veliko pozornosti je vzbudil biografski film Koža z oskarjem nagrajenega izraelskega režiserja Guya Nattiva, ki bo od 5. septembra na sporedu tudi v ljubljanskem Koloseju. Film je namreč prežet z nasiljem in sovraštvom neonacistične skupine obritoglavcev oziroma skinheadov, ki so od njegovega 14. leta vzgajali tudi Bryona Pitbulla Widnerja. Njegovo otroštvo ni bilo lahko, saj ga je po mamini smrti vzgajala babica alkoholičarka, prav zaradi težkih življenjskih okoliščin, v katerih je odraščal, pa je postal dojemljiv za ideje o ogroženosti bele rase in o “družini”, v kateri bo postal vojak četrtega rajha.

Widner je popil po 30 piv dnevno, ob tem pa včasih še steklenico viskija
Widner je do svojega 19. leta izgledal tako strašljivo, da je v svojih someščanih vzbujal strah, njemu pa je bilo to v silno zadovoljstvo. Skupina Outlaw Hammerskins, ki ji je pripadal, je izvajala številna grozodejstva, med drugim so napadli Sikhe v wisconsinskem Oak Creeku, v napadu pa je umrlo šest žrtev. A nato je na enem izmed koncertov spoznal Julie, mater treh otrok, ki se je v teh krogih pojavila kot izgubljena najstnica. V tem času je Widner spil po 30 piv dnevno, ob tem pa včasih še steklenico viskija. Po enem izmed pijanskih pretepov jo je polzavesten poklical in ob tem izrazil dvome v ideologijo, ki ji je sledil, pa tudi željo po svoji smrti.

Sprva ni videl poti iz kulta, nato je zaprosil Julie in pobegnila sta na drug konec države
O svojih dvomih se ni mogel pogovoriti s člani neonacističnega kulta, saj bi v tem primeru najverjetneje končal mrtev, po drugi strani pa ni videl poti, kako oditi iz kulta. Kot je pozneje pojasnil svoje občutke: “Tega nisem več gledal na tak način. Poznal sem veliko belcev, ki so bili tako slabi ljudje, da nisem več mogel reči, da je vsak belec boljši od vsakega črnca.” V enem naslednjih pogovorov je Widner Julie zaprosil za roko in pobegnila sta na drug konec države, kjer si je Widner nameraval poiskati delo. A človeka njegovega videza nihče ni želel zaposliti …

Film Koža (Foto: posnetek zaslona)

Anonimna donatorka mu je omogočila 25 bolečih operacij, s katerimi so odstranili tetovaže
Po pobegu je Widner padel v globoko depresijo, paru pa je neonacistična banda še dve leti grozila po telefonu. Julie je za pomoč zaprosila Southern Poverty Law Center, da bi mu pomagali najti sponzorje, ki bi dali 35 tisoč dolarjev za operacijo, s katero bi mu odstranili tetovaže. Ta organizacija je že pred tem pomagala obritoglavcem, ki so želeli pobegniti od svojih band, a so se zavedali, da ti le redko resnično spremenijo svoja stališča. A Widner je bil tako obupan, da jih je prepričal, in po tem, ko se je pojavila anonimna donatorka, je pristal izjemno boleče laserske operacije, še navaja Express.

Film Koža (Foto: posnetek zaslona)

V zameno za operacije je dešifriral tetovaže na svojem telesu, kar je vodilo v aretacijo in obsodbo njegove nekdanje družbe
Pred operacijo mu je dr. Bruce Shack dejal: “Bolelo vas bo močneje kot najhujše opekline od sonca.” Donatorka je zahtevala, da Widner opravi tudi rehabilitacijski program, na kar je pristal. Čeprav so ga pred tem celo življenje mlatili soverniki in policisti, je bila to njegova najtežja izkušnja dotlej: “Vedel sem, da brez tega ne bom mogel normalno živeti. Nisem želel, da moj sin gleda takšno lice svojega očeta. Bolečino sem smatral za ceno za vse trpljenje, ki sem ga povzročil ljudem.” V zameno je prav tako dešifriral tetovaže na svojem telesu, kar je vodilo v aretacije in obsodbe njegove nekdanje družbe. Widnerja v filmu igra Jamie Bell, ki je kot deček leta 2000 zaigral v filmu Billy Elliot. Kot je povedal, ga je zelo motilo nositi lažne tetovaže izven snemanja filma. Ljudje so se za njim ozirali in so se mu čudili, pa čeprav so ga prepoznali kot igralca.

Rok Krajnc