[Video] Pojedel je 120 tisoč dolarjev vredno “umetnino”

Foto: tw

Južnokorejski študent, ki je bil po lastnih besedah lačen, ker ni jedel zajtrka, je v muzeju umetnosti Leeum v Seulu pojedel banano, ki je bila kot del instalacije italijanskega vizualnega umetnika Maurizia Cattelana prilepljena na steno. Banano umetniškega dela z naslovom Komik je že leta 2019 doletela enaka usoda.

Južnokorejski študent Noh Huyn-soo je potem, ko je pojedel banano, olupek prilepil na isto mesto na steni. Muzej je kasneje tja znova prilepil celo banano, poročanje lokalnih medijev povzema britanski BBC.

Incident je trajal manj kot minuto, posnel pa ga je študentov prijatelj. Iz muzeja so sporočili, da od študenta ne bodo zahtevali odškodnine. Po poročanju medijev naj bi sicer banano vsak drugi ali tretji dan že tako in tako zamenjali. Na videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, je slišati, kako nekdo zakriči “oprostite”, medtem ko je Noh vzel banano s stene. Študent kljub temu začne jesti banano, v prostoru pa zavlada tišina. Nato bananin olupek zalepi na steno, kratek čas pozira pred njim ter odkoraka.

https://twitter.com/OfficialSnowtv/status/1653109176594313217?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1653109176594313217%7Ctwgr%5E7fa0f6e8a0ab54d3acba99a4f68f99c10c0dc0d2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Farynews.tv%2Fviral-hungry-visitor-eats-artwork-banana-video%2F

Kasneje je lokalnim medijem povedal, da je v delu Cattelana videl upor proti določenim avtoritetam. “Lahko se zgodi še en upor proti uporu,” je povedal študent Nacionalne univerze v Seulu. “Poškodovanje umetniškega dela se lahko obravnava tudi kot umetniško delo, mislil sem, da bi bilo to zanimivo,” je dodal. Vprašal se je tudi, ali morda banana ni bila zlepljena na steno zato, da bi jo pojedli. Umetnik Cattelan je, potem ko so ga seznanili z incidentom, dejal, da ni nobenega problema.

 

To sicer ni bilo prvič, da je kak obiskovalec razstave pojedel banano, ki je bila del umetniškega dela Komik italijanskega umetnika. Leta 2019 je na umetniškem sejmu v Miamiju banano, ki je bila v okviru njegove instalacije prav tako prilepljena na steno, pojedel umetniški aktivist David Datuna. Delo je sicer takrat Cattelan že prodal za 120.000 dolarjev. Banano so hitro zamenjali z drugo, proti aktivistu pa prav tako niso ukrepali.

Sara Kovač