[Video] Medtem ko Greta fantazira o klimatskih spremembah, ta mladi raziskovalec z najnovejšo tehnologijo čisti oceane

Foto: Pinterest

Sistem za čiščenje plastike iz oceanov, ki ga je zasnoval hrvaški mladenič že v srednji šoli, je po več letih preizkušanja in odpravljanja napak začel pobirati smeti z velikega kupa odpadkov, ki plava sredi Tihega oceana.

25- letni Bojan Slat iz Hrvaške je v srednji šoli zasnoval pasiven način čiščenja plastike iz oceana in pozneje opustil študij vesoljskega inženiringa, da bi vodil svoje podjetje Ocean Cleanup. “Zelo sem ponosen, da lahko z vami delim novico, da zdaj lovimo plastiko,” je na tiskovni konferenci v Rotterdamu dejal ustanovitelj projekta Ocean Cleanup Project. Slat, čigar mati je Nizozemka, oče pa Hrvat, je dejal, da čistilni sistem lahko uporablja plastiko “vseh velikosti”, vključno z mikroplastiko.

“Tehnologija je najmočnejši povzročitelj sprememb. Je okrepitev naših človeških zmožnosti,” je povedal Slat. V videu lahko vidimo, kako bo proces čiščenja izgledal, jasno pa je tudi razvidno, da živalim ne bo škodoval.

Leta 2011 je Slat pri potapljanju v Grčiji naletel na več plastike kot rib. Odločil se je, da bo srednješolski projekt namenil globljim raziskavam oceanskega onesnaženja s plastiko in zakaj je bilo očistiti nemogoče. Pozneje je prišel do ideje, da bi zgradil pasivni sistem, pri čemer bi v svojo korist uporabil krožeče oceanske tokove, ki jih je leta 2012 tudi predstavil na konferenci TEDx v Delftu. Nato je na TU Delft prekinil študij letalskega inženirstva, da bi posvetil čas razvoju svoje ideje. The Ocean Cleanup je ustanovil leta 2013, kmalu zatem pa je njegov govor s TEDx-a postal viralen, potem ko so ga delili v več novicah.

Nizozemska neprofitna organizacija Ocean Cleanup pravi, da bo njen najnovejši prototip lahko zajel in zadrževal odpadke v velikosti od ogromnih, zapuščenih ribiških orodij, znanih kot “mreže duhov”, do drobne mikroplastike, velike le 1 milimeter. Sistem Ocean Cleanup je pregrada v obliki črke U z mrežastim krilom, ki visi pod površino vode. Premika se s tokom in prestreza hitrejše gibljive plastike, ko lebdijo mimo. Pod njim bodo lahko plavale ribe in druge živali. Novemu prototipu je dodal sidro za padalo, da je upočasnil sistem in povečal velikost plutovinaste črte na vrhu krila, da plastike ne bi spralo.

Eva Poljanc