fbpx

[Video] Na spletu se pojavljajo posnetki kometa, ki je eksplodiral nad slovensko-hrvaškim nebom

Razpad kometa. (Foto: Youtube)

Državna mreža potresnih opazovalnic je ob 10.32 zabeležila padec meteorita. Dogodek je zaznala tudi potresna opazovalnica Črešnjevec na Dolenjskem, je Arso zapisal na Twitterju. Hrvaški in slovenski mediji objavljajo pričevanja in fotografije očividcev, ki so na nebu zaznali močno svetlobo, potem pa slišali pok in videli bel dim. Objavljamo video eksplozije metorita.

Tudi hrvaški strokovnjaki ocenjujejo, da je prišlo do eksplozije meteorita, ki so jo okrog 10.30 med drugim čutili na območju Reke, Karlovca in Zagreba. Meteorit naj bi eksplodiral nad Slovenijo, na višini okoli 30 kilometrov. Herman Mikuž iz astronomsko-geofizikalnega observatorija Golovec in Fakultete za matematiko in fiziko je za STA pojasnil, da je v našem osončju veliko teles, zato se lahko zgodi, da ta na svoji poti srečajo Zemljo. “Zemlja se giblje s hitrostjo 30 kilometrov na sekundo in če pride tako telo z enako ali še večjo hitrostjo proti nam, se te hitrosti seštevajo. Tukaj so sicer majhne mase, a hitrost pomeni veliko kinetično energijo,” je dejal Mikuž.

Kot je pojasnil Mikuž, je mogoče, da v eksploziji ni zgorel celoten meteorit, temveč so njegovi delci padli na tla, a bo to mogoče ugotoviti šele sčasoma ob morebitni organizaciji iskalnih ekspedicij. Ocenil je, da je pri nas takšne delce zaradi veliko vegetacije težko najti, a da so pozimi te možnosti večje kot poleti. Eksplozijo je primerjal s tisto v okolici ruskega Čeljabinska leta 2013, le da za zdaj ne kaže, da bi tokrat prišlo do poškodb ljudi ali gmotne škode.

 

Meteor iznad Rijeke bljesnuo upravo!

Gepostet von Andrija Colak am Freitag, 28. Februar 2020

 

Ravnokar čuden od nikjer vzet močan pok nad našo hišo. In potem ta dim, ki izgleda kot mali oblak pa to ni.

Gepostet von Martin Težak am Freitag, 28. Februar 2020

Luka Perš