fbpx

[Video] Najbolje ocenjena serija do sedaj: Serija Černobil, ki razkriva bedo takratnega sovjetskega režima ob največji jedrski katastrofi na svetu

Černobil HBO (Foto: Twitter)

Na HBO so z začetkom maja začeli predvajati novo mini serijo, imenovano “Černobil”. Serija, ki je požela številne pohvale, se ukvarja z dogodki in posledicami nesreče v jedrski elektrarni Černobil, ki je 26. aprila 1986 pretresla svet. Serija se ponaša z najvišjo oceno do zdaj in razkriva bedo takratnega komunističnega režima. 

“Po neizpovedani resnični zgodbi.” S temi besedami so pri HBO napovedovali prihod nove mini serije, ki je požela veliko odobravanja med kritiki. V hollywoodski maniri je mini serija izpod peresa Craiga Mazina in v režiji Johana Rencka osredotočena na ljudi, ki so bili neposredno udeleženi oziroma povezani z nesrečo v jedrski elektrarni nedaleč od Pripjata v Sovjetski zvezi.

Čeprav je zgodba napeta, liki izvrstni in vzdušje primerno zamorjeno glede na čas in kraj dogajanja – saj so ustvarjalci mini serije izvrstno zajeli celoto sovjetskega duha -, pa motijo nekatere svoboščine, ki si jih je Mazin vzel pri ustvarjanju.

Izpostaviti velja lik Ulane Khumyuk, ki jo igra Emily Watson. V nasprotju z vsemi drugimi liki v seriji je Khomyukova izmišljena. Samo po sebi to niti ne bi predstavljalo resnega problema, saj je vstavljanje izmišljenih likov splošno sprejeta praksa pri ustvarjanju, ki naj bi bilo osnovano na resnični zgodbi. Namen takih likov je ponavadi, da celotno zgodbo tesneje povežejo in naredijo celoto toliko bolj dramatično, kar je bistvenega pomena za TV.

Najbolj prizemljena oseba
Izkaže se, da gre z likom Watsonove za odkrit poskus novodobne propagande. Namreč, Khumyukova naj bi bila izmišljen lik, osnovan na več znanstvenikih, ki so ključno vplivali na reševanje nesreče v Černobilu. Teh znanstvenikov v vseh svojih intervjujih ustvarjalci serije nikoli ne poimenujejo.

Jared Harris v vlogi namestnika direktorja Inštituta Kurčatov Valerija Legasova in Emily Watson v vlogi izmišljene znanstvenice Ulane Khomyuk. (Vir: Twitter)

Kot je povedala Watsonova v intervjuju za Refinery29, je Ulana “nastala kot poklon znanstvenikom in znanstvenicam, ki so delovali v tajnosti in na skrivaj pomagali odkriti resnico”. In kakor je vlogo Watsonove povzela ena od filmskih kritičark za WatchMojo, ki je bila nad njenim likom iskreno navdušena: “Emily Watson je še posebej prepričljiva kot Ulana Khumyuk, izmišljeni kompozitni lik, ki je vedno najbolj prizemljena oseba v sobi.”

Ivan Šokić