fbpx

[Video] Najmlajši vulkan, ki je pod seboj pokopal dve vasi!

Vulkan Paricutin je visok 424 metrov in je poškodoval območje v velikosti 233 kvadratnih kilometrov (Foto: Facebook)

V Mehiki so še danes živi spomini na strašljivo izkušnjo domačinov ob izbruhu vulkana Paricutin, ki je pod seboj zakopal dve vasi, domačini pa sprva ob tresenju tal sploh niso vedeli, kaj se dogaja. Bilo je tudi prvič, da so imeli znanstveniki priložnost spremljati celotno življenjsko dobo vulkana, ta je deloval med letoma 1943 in 1952.

Najmlajši vulkan se nahaja v Mehiki in sicer vulkan Paricutin, ki je nenadoma izbruhnil 20. februarja 1943 in je formalno v lasti kmetovalca Dionisia Pulida, ki je vulkan tudi prvi opazil. Medtem, ko je kopal zemljo, je začutil tresenje tal, v katerih se je nenadoma odprla luknja in vulkan je izbruhnil, vaščani pa danes izkušnjo opisujejo kot strašljivo.

Domačinom izbruh vulkana predstavlja grozljivo izkušnjo
“Spomnim se njegovega rojstva,” o vulkanu za medije pove domačin Aniceto Velazquez in pojasni, da izbruh vulkana opiše kot rojstvo, saj je prišel iz zemlje. Vaščani so takrat začutili tresenje zemlje in so iz svojih kolib prišli pogledat, kaj se dogaja. Vaščanka Paula Gutierrez pripoveduje, da so jim šele po mesecu dni povedali, da je šlo za vulkan. Ljudi so nato evakuirali, a mnogi kljub temu sprva niso želeli oditi, saj so bili navezani na svojo zemljo. Ko je vulkan nadaljeval z bruhanjem lave, jim drugo ni ostalo na izbiro, saj je uničil niz kolib. Kot poroča portal Express, je preživela cerkvica, ki je grajena iz kamna.

Cerkvica pod vulkanom Paricutin (Foto: Facebook)

Vulkan je deloval devet let, v tem času pa je prekril dve vasi
Šlo je za prvo priložnost v zgodovini, ko so znanstveniki lahko spremljali vulkan skozi njegovo celotno življenjsko dobo, saj je že izbruhal lavo, sedaj pa je obdan s pepelom. Lavo je bruhal devet let, v tem času pa je prekril vasi Paricutin in nekoliko večjo San Juan.

J. Ž.