fbpx

[VIDEO] Naučite svojega otroka uporabljati pametni telefon, saj vam bo nekega dne morda tako rešil življenje!

Foto: YouTube. Mama Claudija z bratoma dvojčkoma Samuelom in Romanom. Roman je znal uporabljati aplikacijo Siri in je mami rešil življenje.

Živimo v dobi tehnološkega napredka, ko so ljudje zasvojeni s socialnimi omrežji in pametnimi telefoni, toda mediji le redko poročajo o zgodbah, ko so posamezniki tehnologijo izkoristili sebi v prid in niso podlegli svojim šibkostim. Da tehnologija lahko rešuje življenja oz. da lahko s pomočjo aplikacij na pametnem telefonu življenja rešujejo celo malčki, priča zadnja zgodba iz Londona, ko je štiriletni Roman Sharma rešil življenje svoji mami Claudiji, ko se je ta v domači kuhinji nenadoma zgrudila in negibno obležala.

Angleška spletna strana Huffington Post poroča, da je bil štiriletni Roman Sharma sam doma s svojo mamo Claudio, ko se je slednja nenadoma zgrudila in nezavestna obležala na tleh. Čeprav ne hodi še niti v prvi razred osnovne šole, je mali Roman s palcem desne roke instinktivno podrsal po zaslonu Claudijinega pametnega telefona in s svojim jokom aktiviral aplikacijo Siri. Roman je s svojim glasom glasovno asistenko napotil na klic v sili.

Delovalo je, poroča Huffington Post. Policija je prejela klic na pomoč in otroka vprašala prave stvari, da jim je malček ponudil razumljive odgovore in so lahko tako na dom poslali reševalno vozilo. Britanska policija je v javnost spustila del telefonskega pogovora, da bi starše ozaveščala o tem, da morajo svoje malčke v primeru podobnih nesreč naučiti uporabljati pametno mobilno tehnologijo.

“Tukaj policija. Kakšno pomoč potrebujete?” so spraševali možje postave, otroški glas pa je odgovoril: “Živijo, tukaj Roman.” Ko so malčka vprašali, kje je njegova mama, je dejal, da je doma in da je on prav tako doma. Policistom je štiriletnik povedal, da mama ne more govoriti po telefonu, “saj je mrtva”.

Applovo aplikacijo Siri lahko upravljamo z glasovnimi ukazi. To je kljub letom vedel tudi mali Roman, ki je na ta način nezavestni mami rešil življenje. Policisti so lahko reagirali, ker so ostali mirni in Romana izprašali po pravilnem postopku. Štiriletnik je namreč dejal: “Oči ima zaprte in ne diha več.” Policist je najprej svetoval malčku, naj mamo strese in glasno zavpije: “Mami!” Toda zadeva ni delovala.

Ženski glas je nato Romana vprašal, če stanuje v Kenleyju in deček je odgovoril pritrdilno. “Kako ti je že ime?” “Roman!” Samo 13 minut pozneje so reševalci prispeli na dom Sharmanovih in mami Claudiji nudili umetno dihanje. Kasneje se je v bolnišnici zbudila, čez nekaj dni pa so jo odpustili in se je lahko vrnila domov. Razloga za njeno nesrečo sicer ne policija ne bolnišnica ni želela razkriti javnosti.

L. S.