fbpx

[Video] Neverjeten fenomen: V Španiji in na Portugalskem kiti ubijalci množično napadajo plovila

Orke v Španiji in na Portugalskem napadajo jadrnice in druga plovila. (Foto: družbena omrežja)

Jate kitov ork napadajo španska in portugalska morska plovila, ob čemer raziskovalcem ni razumljivo zakaj se to dogaja. Vse od julija dalje prihajajo poročila o napadih na jadrnice, ki jih nanje izvajajo orke. O neljubih dogodkih pričajo očividci v bližini španske in portugalske obale, ob čemer so utrpeli številne poškodbe, poročajo pa tudi o materialni škodi. Vendar pa se napadi ne umirjajo, kar je še posebej zaskrbljujoče. Ena izmed očividkinj, katere 14 metrsko plovilo je obkolilo devet ork, je dejala, da so se zaletavale v plovilo, še posebej strašljiv pa je bil hrup, ki so ga povzročale: “In ta oglušujoč hrup, ko so med seboj komunicirale, žvižgale ena drugi. Bilo je tako glasno, da smo morali kričati.” 

Napadi ork na portugalske in španske čolne so sicer stalnica nekaj zadnjih mesecev, cilj kitov ubijalcev pa so jadrnice. O napadih se poroča vse od Gribraltarske ožine in južnega dela Iberskega polotoka pa vse do Galicije na španskem severozahodu ob Atlantski obali. Očividci so utrpeli številne telesne poškodbe, jadrnice pa so bile ob tem močno poškodovane. Nekatera plovila so bila celo tako poškodovana, da jih je bilo potrebno odvleči na obalo, poroča RT.

Ena izmed očividkinj Victoria Morris je dogodek opisala celo kot “orkestriran” napad skupine devetih ork, ki so obkolile njen čoln in se zaletavale vanj več kot eno uro časa. Njeno, skoraj 15 metrov dolgo plovilo, je bilo napadeno julija, skupina kitov ubijalcev pa je zavrtela njen čoln za 180 stopinj in onesposobila motor. Posledično se je znašla v Gibraltarski ožini, kjer je morala na rešitev čakati uro in pol. Ob tem je dejala, da je bil zvok, ki so ga orke povzročale prav srhljiv. Najbolj se je bala, da bodo plovilo uspele prevrniti. “In ta oglušujoč hrup, ko so med seboj komunicirale, žvižgale ena drugi. Bilo je tako glasno, da smo morali kričati.” 

Njen čoln je bilo potrebno, zaradi hudih okvar med napadom, odvleči na suho. Uničeno je bilo celo krmilo. Na trupu pa so ostale tudi sledi zob. Še en španski pomorščak pa je manj kot teden dni poprej poročal o podobnem dogodku, ko je skupina štirih ork napadla njegov 12 metrski čoln. Napad je trajal več kot eno uro. Ob tem je utrpel krmar izpahnjeno ramo, plovilo pa je bilo prestavljeno za 120 stopinj. Morski biolog Rocio Espada je ob tem dejal, da se spominja teh ork, ko so bile še mladiči, in da pozna njihove življenjske zgodbe ter pristavil, da ni nikdar videl ali slišal za tovrstne napade.

Promet težkih tovornih ladij vzdolž Iberske obale in prekomerni ribolov v regiji, bi lahko povzročila dodaten stres za živali, za katere je znano, da so običajno bolj radovedne in igrive, kot pa agresivne, ko se srečajo z ljudmi. Medtem ko se preiskave množičnih napadov nadaljujejo, španske oblasti opozarjajo mornarje, da se ne približujejo skupinam ork. Ob tem so mornarji tudi pozvani, da o vsakem stiku z orkami poročajo oblastem. Napad sta po poročanju doživela še francoska jadrnica in plovilo španske vojaške mornarice, vendar sta se obe plovili rešili brez večje škode.

Domen Mezeg