fbpx

[Video] Neverjetno: Jezero je presahnilo, razkrili so se nagrobni spomeniki!

Foto: Printscreen

Že nekaj časa na internetu krožijo zanimive fotografije presahnjenega Zaovinskega jezera, ki se nahaja na planini Tari v Srbiji in za katerega se ocenjuje, da je pravi vodni dragulj. Verjetno prav nihče ni pričakoval, da si bodo lahko po drastičnem upadu vodne gladine ogledali temelje hiš in nagrobne spomenike. 

Vsi tisti, ki so očarani nad naravno lepoto planote Tara, se ne morejo načuditi izgledu jezera, ki danes predstavlja le medlo podobo svojega prvotnega izgleda. Vodostaj namreč iz dneva v dan upada, jezero izginja, slike pa so posledično vse bolj žalostne in grde.

Jezero je nastalo v obdobju od leta 1975 do leta 1983, ko je bil tok Belega Rzava ograjen z jezovi pri vrhu Kik z nadmorsko višino 958 metrov. Pri najvišjem vodostaju se površina jezera nahaja na nadmorski višini 881,5 metra, največja globina jezera pa meri okrog 110 metrov. Jezero dopolnjujeta pritoka Konjske reke in Belega Rzava.

Glede na to, da je Zaovinsko jezero del narodnega parka Tara, so zaposleni razumljivo ogorčeni nad trenutnim stanjem in opozarjajo na posledice prekomernega odvajanja vode, poroča Espreso.

H. M.