fbpx

[Video] Ni za občutljive! Divjih svinj v Texasu toliko, da se jih lotevajo celo z eksplozivom!

Foto: YouTube

Ameriška zvezna država Texas ima že več let težave z invazivno vrsto – divjimi prašiči, ki so se razširili do te mere, da jih ne morejo uničiti z običajnimi sredstvi kot je lov s puško. Zato se poslužujejo lova s pastmi, helikopterskega lova in celo uporabe eksploziva, s katerim lahko uničijo celo čredo divjih prašičev.

Ameriška zvezna država Texas ima že več let težave z invazivno vrsto – divjimi prašiči, ki tamkajšnjemu kmetijstvu povzročajo enormne škode na posevkih. Populacija hibridnih prašičev je v tako strmem porastu, da jih ne morejo uničiti z običajnimi sredstvi, kot je lov s puško.

Urad za divje živali v Texasu dovoljuje lastnikom zemljišč popolnoma odprte roke pri soočanju s težavo prekomerno razširjene populacije, med katerimi prevladuje nočni lov z nočno optiko in uporabo avtomatskih pušk ter celo lova s pomočjo helikopterjev in pasti.

Med najbolj radikalni ukrepi je zagotovo lov z eksplozivom, ki ga namestijo na krmišče za divje svinje. V priloženem posnetku, ki ga ne priporočamo občutljivim, je viden učinek treh kilogramov eksploziva, ki pokonča celotno čredo živali. Tovrstno uničevanje sicer ni dovoljeno nikjer drugje po svetu in nima nobene zveze z običajnim sonaravnim lovom, ki ga poznamo v naših krajih.

Rok Krajnc