fbpx

[Video] Novi Call of Duty Black Ops: Cold War napad na marksiste? KGB odpadnik Yuri Bezmenov svari pred nevarnostmi subverzije in komunizma

KGB odpadnik Yuri Bezmenov v napovedniku za videoigro Call of Duty Black Ops: Cold War (vir: Youtube)

Najnovejša videoigra v uspešni franšizi prvoosebnih streljačin Call of Duty bo nosila ime Call of Duty Black Ops: Cold War, a kar je ljubitelje franšize lahko nekoliko presenetilo, je bilo dejstvo, da ima v zadnjem od napovednikov imenovanem “Poznaj svojo zgodovino” glavno vlogo nekdanji agent KGB Yuri Bezmenov, ki je v času hladne vojne prebežal na Zahod in svoje življenje posvetil opozarjanju pred nevarnostjo subverzije Zahodnih vrednot.

“Na vrhuncu hladne vojne je KGBjev odpadnik Yuri Bezmenov podal resno svarilo: “Vedite kaj se dogaja okoli vas. Vi ste v vojni. In imate zelo malo časa, da se rešite,” se začne novi napovednik za najnovejšo prvoosebno streljačino v franšizi Call of Duty.

Nova videoigra naj bi navdih črpala iz resničnih dogodkov. Seveda so si ustvarjalci vzeli nekaj pesniške svobode, zaradi česar naj bi se dogajanje v igri vrtelo okoli sovjetskega vohuna znanega kot “Perzej”, čigar cilj naj bi bil od znotraj razvrati ZDA in s tem zagotoviti dominanco sovjetov v oboroževalni tekmi.

Dokumenti CIA razkrivajo, da je “Perzej” res obstajal, a resnični “Perzej” je bil eden od sovjetskih vohunov, ki so ukradli skrivne podatke o razvoju jedrskega orožja v projektu Manhattan. To je bilo v času II. svetovne vojne.

Videoigro naj bi uradno predstavili 26. avgusta 2020, vsekakor pa je zanimivo, da so se razvijalci odločili, da svojemu občinstvu približajo lik in ideje Bezmenova. Še posebej, ker je prebegli sovjetski vohun svoje življenje posvetil svarjenju pred nevarnostjo in metodami marksistov in komunistov ter razlagal, kako se vse začne s pranjem možganov mladine.

Kakor poroča Engadget, najnovejša CoD Black Ops: Cold War predstavlja svojevrsten povratek za studio Raven Software, ki je omenjeno igro razvijal skupaj s Treyarchom. Pred tem so nazadnje leta 2010 izdali igro Singularity, v kateri je glavno vlogo imel ameriški marinec, ki ga med raziskovanjem otoka, ki so ga nekoč imeli v lasti Sovjeti, pošljejo nazaj v leto 1955. Igra ni doživela komercialnega uspeha in Raven Softvare je po navodili založniškega velikana Activision vse od takrat igral podporo franšizi Call of Duty.

Ivan Šokić