[VIDEO] Poglejte, kakšno megaletališče gradijo Kitajci

Letališče 67 kiloetrov južno od Pekinga bo postalo največje na svetu (Foto: Twitter).

Kitajci v glavnem mestu gradijo letališče, ki jemlje dih. Gre za 12 milijard dolarjev vreden megaprojekt, ki ga nameravajo zgraditi do leta 2019 – odprtje je načrtovano za november 2019. Pričakujejo, da bo to največje letališče na svetu, hkrati pa tudi najprometnejše.

Novo letališče v Pekingu, od glavnega mesta je sicer oddaljeno 67 kilometrov, bi prvo leto sprejelo še nekoliko manj potnikov, okoli 45 milijonov naj bi jih bilo, a bo ta številka predvidoma hitro naraščala in dosegla več kot 100 milijonov potnikov letno. Tako bi letališče postalo tudi najprometnejše na svetu. S tem se trenutno ponaša letališče Hartsfield-Jackson v Atlanti, prek katerega gredo letno kar 104 milijoni potnikov.

Kar 1,6 milijona kubičnih metrov betona in 52 tisoč ton jekla
Gradnjo so začeli leta 2014, samo v ogrodje pa je vgrajenih kar 1,6 milijona kubičnih metrov betona in 52 tisoč ton jekla. Celoten letališki kompleks, skupaj z letališkimi stezami, se bo raztezal na 47 kvadratnih kilometrih, piše Business Insider.

Prve načrte za letališče so pripravili Francozi, nato so ga podrobneje dopolnili še Kitajci. Razlog za gradnjo novega letališča je sicer želja po razbremenitvi starega, ki je preprosto preobremenjeno.

B. O.