[VIDEO] Poglejte, kakšno megaletališče gradijo Kitajci

Letališče 67 kiloetrov južno od Pekinga bo postalo največje na svetu (Foto: Twitter).

Kitajci v glavnem mestu gradijo letališče, ki jemlje dih. Gre za 12 milijard dolarjev vreden megaprojekt, ki ga nameravajo zgraditi do leta 2019 – odprtje je načrtovano za november 2019. Pričakujejo, da bo to največje letališče na svetu, hkrati pa tudi najprometnejše.

Novo letališče v Pekingu, od glavnega mesta je sicer oddaljeno 67 kilometrov, bi prvo leto sprejelo še nekoliko manj potnikov, okoli 45 milijonov naj bi jih bilo, a bo ta številka predvidoma hitro naraščala in dosegla več kot 100 milijonov potnikov letno. Tako bi letališče postalo tudi najprometnejše na svetu. S tem se trenutno ponaša letališče Hartsfield-Jackson v Atlanti, prek katerega gredo letno kar 104 milijoni potnikov.

Kar 1,6 milijona kubičnih metrov betona in 52 tisoč ton jekla
Gradnjo so začeli leta 2014, samo v ogrodje pa je vgrajenih kar 1,6 milijona kubičnih metrov betona in 52 tisoč ton jekla. Celoten letališki kompleks, skupaj z letališkimi stezami, se bo raztezal na 47 kvadratnih kilometrih, piše Business Insider.

Prve načrte za letališče so pripravili Francozi, nato so ga podrobneje dopolnili še Kitajci. Razlog za gradnjo novega letališča je sicer želja po razbremenitvi starega, ki je preprosto preobremenjeno.

B. O.

 • tarantela

  Pa še socializem podpirajo, frdmani! So imeli nedavno proslavo, na katerih je bilo vse rdeče!

  • FORT WORTH

   Saj ti si ga tudi podpirala v yugovini in se vedno ga tudi v Sloveniji. Sam vam je propadu.
   Iskali ste samo pravice, kot to zdaj pocnete v Sloveniji.
   Bih se danes izdatno podpira EU.
   Crna gora si je kar prisvojila Evro. Hehehe
   Srbi imajo 50-150€ pokojnine (:-)))
   Kar sta pridelali Slovenija in Hrvaska ste dol hoteli imeti enako razdelitev dobicka.
   Odvajali smo za nerazvite in s tem ( nasim ) denarjem ste kupovali nase izdelke, ker pac “odozdo” niste znali nic skup spraviti.

  • Anton

   odvisno kaj definiraš pod pojmom socializem, Kitajska je že kar nekaj časa cca 40 let taradi togosti in globalizacije, sprejela pristop mešane ekonomije.Ko je Deng Xiao Peng vzpostavil svoje gospodarske reforme, je Kitajska prenehala biti socialistična država v tradicionalnem pomenu, saj je zasebno lastništvo postalo ena od gonilnih sil gospodarske rasti v državi.
   Kitajska v svojem državnem aparatu še vedno ohranja veliko socialističnih elementov. Mnoge ključne industrije – bančništvo, šole, energijo, nafto itd. – še vedno prevladujejo podjetja v državni lasti. Vladnim uradnikom se plačujejo minimalne plače, da jih simbolično poravnajo s skupnimi delavci (plača Xi Jin Pinga je enaka plači vodje nižjega belega ovratnika v povprečni kitajski družbi). Seveda imajo precejšen sekundarni dohodek iz drugih virov, toda to je druga zgodba.
   Vendar, po mojem subjektivnem mnenju v sedanji obliki Kitajska ne ustreza klasični opredelitvi socialistične države oz ima znjo zelo malo.

   sicer pa naj se povrnem k definiciji socializem

   Socializem je opredeljen s temi bistvenimi značilnostmi:
   Močna, zanesljiva, splošna socialna blaginja.
   Plače preko davkov: to vključuje zdravstveno varstvo, izobraževanje, upokojitev in invalidnost
   Progresivni dohodek in sistem davka od dohodkov pravnih oseb, ki absorbira presežne dobičke in dohodke, da bi prerazporedili preostanek gospodarstva / prebivalstva
   Državno lastništvo (vendar strokovno vodenje) nekaterih ključnih, strateških industrij, kot so energija, obramba, prevoz itd. Vendar pa država ne bi smela biti močno spodbujena, da bi osebno imela koristi od teh podjetij.
   Sodobna Kitajska ne ustreza nobenim od teh meril.
   Torej ne, Kitajska ni socialistična, niti od blizu

   sarkazem press

  • učko

   Ne želi si tistega kitajskega socializma !

 • AlternativaZaSlovenijo

  Turbokapitalizem na kitajski način

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!