fbpx

[Video] Posnetek, ki pretresa: Volkovi skoraj pokončali lovskega psa

Lovski pes je naletel na volkove, ki so ga skoraj pokončali. (Foto: FB)

Ekspanzija volkov po Evropi povzroča vse več konfliktov. Zanimivo, da imajo ogromno težav z volkovi na sosednjem hrvaškem, kjer so postali prava nadloga. Njihovo število je namreč daleč nad sprejemljivo mejo, bližnja srečanja pa imajo tako kmetje in lovci. Razširili so se tudi po Dalmaciji. 

Nesrečni pastir iz zaledja Šibenika je po napadu volkov na njegov hlev izgubil 15 ovac. Naredil je vse, da bi jih obvaroval pred nevarnim plenilcem, a jih ni uspel obvarovati. Obiski volkov v naseljenih vaseh so vse pogostejši. Pametni plenilci poskušajo najti plen, domače živali pa so idealne. Pastir Mladen Sarajlić iz Sitnega Donjega je tako ostal brez 15 svojih ovac, ki jih je napadel trop volkov. Ker je vedel, da so napadi možni in pogosti, je zgradil zidan skedenj in pred njega postavil psa, ki bi ga opozoril, če pridejo vsiljivci. Spretnim volkovom je uspelo skočiti skozi okno hleva in vstopiti v hlev, kjer je bilo 700 ovac. Poleg 15 ovac, ki jih je naslednji dan našel zaklane, so volkovi pokončali tudi njegovega psa čuvaja, zaradi česar mu je bilo še posebej težko.

Na Facebooku pa se je pojavil posnetek, na katerem nek drug lastnik psa, Milan Petrović, objokuje poklanega psa, v bližini pa ležita tudi dva ustreljena volkova. Kot kaže se je lovski pes med lovom znašel v navzkrižju z volkovi, kar je bilo zanj skoraj pogubno. Hitra reakcija lovcev in prva pomoč so uspeli psa rešiti. Mnogi nimajo te sreče, saj psi veljajo za poslastico na volčjem jedilniku.


V letu 2021 so ocenili, da na Hrvaškem živi okoli 200 volkov. Ti so med leti 2014 do leta 2019 lokalnemu prebivalstvu povzročili za okoli 12 milijonov evrov odškodnin. Večina sogovornikov raziskave družbenoekonomskega in kulturnega vpliva volkov na Hrvaškem je sicer menilo, da so se ljudje naučili živeti z volkovi in ​​zaščititi živino pred poškodbami. Kljub temu da jih veliko odobrava sobivanje z volkovi, pa se pojavlja tudi nezakonito zastrupljanje divjih plenilcev. Ponekod so ljudje seveda obupani – v bližini Zadra so kmetom v enem letu pobili ducat ovac. Volkovi znajo pobiti celo čredo, vzamejo pa le toliko, kolikor lahko. Problem so tudi skromne odškodnine, ki prihajajo z veliko zamudo.

V sezoni 2019/2020 je bilo v Sloveniji po uradnih podatkih 16 volčjih tropov, dva več kot prejšnjo sezono. Neuradne številke so bistveno višje. Kljub visoki smrtnosti, h kateri verjetno prispeva tudi nezakonit lov, je varstveno stanje volkov ugodno, je poročalo Delo. Od 16 tropov si štiri delimo s Hrvaško. Štirje tropi so bili v letu 2020 ocenjeni kot vitalni, trije so imeli status v nastajanju, dva v razpadanju, šest neznan status, en trop pa so bili križanci s psom na območju Kamniško-Savinjskih Alp. “V celotni superpopulaciji, ki vključuje tudi vse zaznane volkove v čezmejnih tropih, je po oceni okoli 131 volkov, dejansko pa so bili zaznani 103 različni osebki, od teh 56 samcev in 47 samic,” so še zapisali, raziskovalci pa so napovedali, da bo ključni izziv v prihodnjih letih najti rešitve za sobivanje – razbiti mite o nevarnosti volkov in pomagati ljudem, ki jih bo prisotnost volka neposredno materialno prizadela. Vse bolj jih skrbi tudi križanje med volkom in psom. Po poročanju Dela anketiranci v Sloveniji na splošno kažejo pozitiven odnos do volka in si želijo njegove ohranitve za prihodnje generacije. Po drugi strani pa ne želijo nadaljnjega naraščanja populacije in ne nasprotujejo odstrelu, ob nastanku škode ga celo podpirajo. Hkrati tudi menijo, da je treba uporabljati ustrezne zaščitne ukrepe za preprečevanje napadov volkov na pašne živali. Odškodnine se jim zdijo ustrezne, vendar pa so po njihovem mnenju prenizke.

Sara Kovač