[Video] Prihaja dokumentarec, ki razgalja vzporedni mehanizem globoke države!

Ekonomist in raziskovalec dr. Rado Pezdir (Foto: Polona Avanzo)

Danes ob 16. uri bo v kulturnem domu Hoče predpremiera dokumentarca Vzporedni mehanizem globoke države. Gre za dokumentarec, nastal na podlagi knjige z enakim naslovom ekonomista dr. Rada Pezdirja. “Moja iskrena želja s tem dokumentarcem je, da bi ga predvajali na kateremkoli srečanju izvršilnih organov Združenja zveze borcev Slovenije. Jaz bi si končno želel pogovor z njimi in da lahko pričnemo z razpravo o zgodovini Partije,” je zatrdil Pezdir in dodal, da si želi le debate, ne pa spremeniti toka zgodovine v Sloveniji.

Rado Pezdir, ki je tudi soscenarist dokumentarca, pravi, da se je produkcijska hiša dogovorila, da dokumentarec ne bo predvajan le v Sloveniji, ampak tudi v tujini. Na vprašanje okrog razlik med dokumentarcem in knjigo je izpostavil, da so tukaj nekatere tematike malo bolj izpostavljene. Kot pravi, je dokumentarec precej bolj razumljiv in enostaven za razumevanje kot pa knjiga.

Vrstni red zgodb je v dokumentarcu drugače kot v knjigi. Z nastankom vzporednega mehanizma, njegovo izgradnjo ter prehod vzporednega mehanizma skozi tranzicijo se pri dokumentarcu vse skupaj začne. “V tranziciji se vzporedni mehanizem vzpostavi kot osrednji element v slovenskem bančnem sistemu. In tvori t. i. “nacionalni interes,” v resnici pa gre pravzaprav za pumpo denarja iz slovenskih bank v vzporedni mehanizem. Krona tega dogajanja, ki smo jo obdelali tudi v dokumentarcu, je afera Farrokh in pranje iranskega denarja v NLB. Predstavi tudi drugo sanacijo bančnega sistema, kar tudi ni bilo v skladu z regulativo, bančno zakonodajo ali internimi predpisi v samih bankah,” je za Siol izpostavil Pezdir.

Dokumentarec je ključen za razumevanje tranzicije
Pezdir pravi, da je dokumentarec namenjen vsem tistim, ki se zanimajo za polpreteklo zgodovino, ki je rekonstruirana na podlagi arhivske dokumentacije. “Naša polpretekla zgodovina s finančnega vidika ni raziskana. V Nemčiji so recimo uspeli najti poti denarja, ki ga je Stasi pred padcem berlinskega zidu pošiljal v tujino,” je med drugim izpostavil Pezdir, ki glede dokumentarnega filma pravi, da predstavlja pogled od zgoraj. Predstavlja perspektivo, ki po besedah Pezdirja zaokroži celotno zgodbo in jo izpostavi kot ključno za razumevanje ne samo tranzicije, temveč 30 let razvoja slovenskega gospodarstva in političnega razvoja.

Slabih odzivov na knjigo ni bilo
Do sedaj sicer avtor knjige Vzporedni mehanizem globoke države še ni dobil odzivov, ki bi kakorkoli dokazovali, da objavljene informacije niso resnične. “Slabih odzivov na knjigo nisem dobil, čeprav so jo prebrali tudi mnogi iz, recimo temu, levega političnega spektra. Tudi nisem dobil nobenih odzivov, da bi bilo kaj v knjigi izmišljeno. Torej vse je res,” je poudaril.

Intervjuji z osebami, ki se spoznajo na tematiko oziroma lahko dodatno objasnijo kontekst zgodbe iz knjige, so po Pezdirjevih besedah osnovna hrbtenica dokumentarca. Poleg tega pa so vsemu dodani tudi dokumenti, arhivski posnetki in infografike. “Te so ključne, saj povedo več kot tisoč besed. Sicer je bilo veliko poenostavljanja, tako da je ostalo jedro najpomembnejše vsebine,” je prepričan. V dokumentarcu se pojavijo tudi ekonomist Igor Masten, publicist Igor Omerza in minister Anže Logar, ki je bil v preteklosti predsednik preiskovalne komisije državnega zbora za drugo bančno sanacijo ter v primeru Farrokh.

Pezdir pravi, da čas izdelave dokumentarca ni povezan s prihajajočimi volitvami. “Decembra smo se dogovorili za snemanje in vse skupaj traja približno štiri mesece. Sicer bi bilo že prej vse končano, samo sem sam kompliciral,” je dejal in dodal, da še ne ve točno, kakšen bo njegov naslednji projekt. “Veste, ne zgodi se vsaka stvar v življenju zaradi politike in volitev. Razen izbrani srenji zmešancev, ki živijo izključno v političnih balončkih. Stvari me nepredvideno zagrabijo in potem postanem obseden z njimi. Tudi za dokumentarec si nisem mislil, da ga bom kdaj snemal,” je še dodal Pezdir.

Gre za projekt družbe Nova obzorja (s pomočjo televizije Nova24TV). Scenarij je po svoji knjigi napisal Rado Pezdir, film pa je režiral Tomi Cegnar, ki je skupaj z Jožetom Biščakom (idejna zasnova filma) tudi producent. Film bo na televizijskih zaslonih prvič predvajan v soboto, 16. aprila, ob 21.30 na SLO 1, na Nova24TV pa v nedeljo, 17. aprila, ob 20.00.

Nina Žoher