fbpx

[Video] Levičarski mediji napadli najbolj priljubljenega youtuberja: Sprva so ga obtoževali, da je nacist, zdaj mu zamerijo igranje videoigre “Dokumente prosim”, v kateri se norčuje iz komunizma in migrantov

Papers, please! (Foto: posnetek zaslona)

Priljubljeni vloger PewDiePie je bil s strani komentatorke obtožen krutosti do migrantov, in to samo zato, ker je v svojem vlogu o igrici “Dokumente, prosim!” izrazil stališče, da imajo igralci predstavljene video igrice pravico izbirati, komu dovoliti v svojo državo in komu ne.

Priljubljeni video bloger oziroma vloger Felix Kjellberg s Švedske, ki se na spletu pojavlja s psevdonimom PewDiePie, se zdaj spopada z obtožbami o krutosti do migrantov, in to samo zato, ker je v svojem videoposnetku izrazil stališče, da imajo igralci v video igrici “Dokumente, prosim!” oziroma “Papers, please!” pravico izbirati, koga spustijo v svojo državo in koga ne. Videoposnetek si je po poročanju portala Sputnik ogledalo že 6,5 milijona uporabnikov YouTuba, glede na reakcije pa je bil všeč 400 tisoč uporabnikom v primerjavi s samo 6 tisoč uporabniki, ki jim ni bil všeč.

PewDiePie se je med drugim odločil zavrniti vstop v državo potencialnemu tihotapcu ljudi
PewDiePie med drugim v igrici igra vlogo mejnega stražarja v izmišljeni vzhodnoevropski državi Arstozka v 80. letih, kjer ima nalogo pregledovati dokumente ter prisluhniti zgodbam tistih, ki si želijo vstopiti v državo, in se na podlagi tega odločiti o tem, komu dovoliti v državo in komu ne. Videoposnetek med drugim prikaže tudi PewDiePiejev odgovor potencialnemu tihotapcu ljudi, ki mu javno pove, da nima časa zanj.

Foto: posnetek zaslona

Igrica je namenjena prikazu posledic preostrega in preohlapnega nadzora nad imigracijami
Komentatorka Eva-Marie Quinones se je prav tako preizkusila v igranju omenjene igrice in je v svoji kolumni, ki je bila objavljena na spletni strani revije Slate, avtorja videoposnetka skupaj z vlogerjem Seanom McLoughlinom, ki nastopa pod psevdonimom Jacksepticeye, obtožila, da nista le zavzela vloge, ki naj bi bila po mnenju mnogih sama po sebi kruta, pač pa naj bi se tudi zabavala ob odvračanju migrantov, ki naj bi si želeli boljšega življenja, od vstopa v želeno državo. Avtor igrice Lucas Pope je sicer dejal, da si je želel igralcem prikazati posledice tako preostrega kot tudi preohlapnega nadzora nad imigracijami. Po mnenju vlogerja Jacksepticeye PewDiePie ni dojel tega namena in naj bi si v igrici postavil sam svoja pravila. Vabljeni k ogledu priloženega videoposnetka, da lahko sami presodite, kdo ima prav!

Igralec je plačan glede na učinkovitost oziroma glede na število ljudi, ki so v njegovi izmeni uspešno prečkali mejo
O igrici je pred časom že pisal tudi slovenski portal Znanstvena Fantastikakjer je avtor Ivan Šokić priporočal tudi ogled kratkega filma in tudi samo igro, po katere predlogi je film nastal. Kot poudari Šokić, zgodba “spremlja inšpektorja izmišljene komunistične totalitarne države, ki mora na mejnem prehodu pregledovati dokumente prišlekov. Tiste z veljavnimi dokumenti lahko spusti naprej, tiste z neveljavnimi mora poslati nazaj. A stvari niso tako zelo preproste”. Njegova odločitev, koga spusti čez mejo in koga ne, lahko namreč pomeni razliko med življenjem in smrtjo, prav tako pa je plačan glede na učinkovitost oziroma glede na število ljudi, ki so v njegovi izmeni uspešno prečkali mejo.

Rok Krajnc