fbpx

[Video] Raziskovalci skoraj štiri kilometre globoko v oceanu odkrili skrivnostnega nevretenčarja in ga prvič identificirali kar s pomočjo HD posnetkov!

Foto: YouTube

Raziskovalci ameriške Nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA) so prvič v zgodovini z uporabo HD posnetkov globokomorskega drona identificirali novo vrsto rebrače. Omenjenega želatinastega morskega nevretenčarja je sicer prvič že zaznalo daljinsko vodeno vozilo Deep Discoverer leta 2015, ob obali Portorika, 3900 metrov globoko. Ker takrat znanstveniki niso bili povsem prepričani, da gre za novo vrsto, odkritja niso obelodanili. 

Leta 2015 so se znanstveniki ob pogledu na bitje odločili, da skrbno preučijo vse posnetke, ki jih jim je uspelo pridobiti med odpravo. Klasifikacija novih vrst običajno zahteva obsežna laboratorijska testiranja in preiskave, kar je izjemno težko pri globokomorskih živalih, saj ne zdržijo dolgo zunaj globin oceana.

Dve lovki pomagata pri ohranjanju konstantne globine
“Nimamo enakih mikroskopov kot v laboratoriju, toda posnet video nam lahko nudi dovolj informacij, da natančno razumemo morfologijo živali, na primer lokacijo njihovih reproduktivnih delov in druge vidike,” je pojasnil morski biolog iz NOAA Allen Collins . Na novo identificirana vrsta rebrače Duobrachium sparksae se ponaša s telesom v obliki balona,  iz katerega se raztezata dve dolgi lovki, s katero se lahko ta pritrdi morskega dna in s tem ohranja konstantno globino.

“Opazovani primerek živali se je premikal kot balon napihnjen z vročim zrakom, pritrjen je bil na morsko dno in ohranjal določeno nadmorsko višino nad morskim dnom. Ali je pritrjen na morsko dno, nismo prepričani. Med potapljanjem nismo opazili neposredne navezanosti, vendar se zdi, da se organizem dotakne morskega dna,” pravi oceanograf Mike Ford.

Foto: YouTube

Obstaja med 100 in 150 znanih vrst rebrač, ki imajo značilno želatinasto telo iz dveh plasti celic. Nekatere lahko zrastejo celo do metra in pol, ker pa veljajo za zelo krhka bitja, je njihovo preiskovanje še toliko bolj oteženo. Kljub temu, da so zelo podobne meduzam, z njimi nimajo nobene povezave, jih pa zaradi njihove podobnosti mnogi zamenjujejo, poroča Russia Today. Rebrače se hranijo z majhnimi členonožci in ličinkami, ki jih je mogoče najti v morskih globinah. Glede na to, da življenjski pogoji za rebrače veljajo za ekstremne, znanstveniki niso povsem prepričani, kdaj bodo spet lahko ugledali omenjeni primerek.
Nina Žoher