fbpx

[Video] Resnična zgodba o suženjstvu je precej drugačna od pravljic, ki jih prodajajo osrednji mediji

(posnetek zaslona: Youtube)

Pri PragerU so se te dni odločili osvetliti vprašanje suženjstva. V kratki predstavitvi so povedali, da je vsaka civilizacija imela suženjstvo, ZDA so zaradi odprave suženjstva bile državljansko vojno ter zaključili, da so ZDA postale najmanj rasistična in najmanj ksenofobna država na svetu. Nekatere od teh trditve držijo.

Da je suženjstvo nekaj, kar je bilo prisotno od pamtiveka, je nemogoče zanikati. Pri tem je potrebno poudariti, da suženjstvo ni gledalo na barvo kože. Bila je standardna praksa skozi zgodovino. Zmagovalci so poražence pobili, otroke in ženske pa zasužnjili.

V starem Rimu imamo poročila, kako so Rimljani bili vojno proti Keltom severno od Grčije samo zato, ker so rabili več sužnjev. Delovna sila je navsezadnje bila delovna sila. Bili so tudi upori sužnjev, a v dveh večjih, do katerih je prišlo na Siciliji, so sužnji postali oblastniki, suženjstva niso odpravili, temveč so sami postali gospodarji in imeli svoje sužnje. Njihova vladavina je bila kratka, a nazorno kaže, kako je bilo suženjstvo nekaj najbolj običajnega.

Pogled na suženjstvo se je začel spreminjati šele s krščanstvom, da bi dosegli točko, kjer bi bilo suženjstvo vredno obsojanja, pa je trajalo stoletja.

Uvoz sužnjev je vsekakor bedarija, posledice tega pa lahko v ZDA danes izkusijo na lastni koži. A lahko je biti general po bitki. Če danes korporacije selijo proizvodnjo v države tretjega sveta in se v imenu proste trgovine tam odvija novodobno suženjstvo, pa so včasih poceni delovno silo morali uvažati.

Ne drži trditev Dennisa Pragerja, da so ZDA bíle državljansko vojno za odpravo suženjstva. Do ameriške državljanske vojne je prišlo zaradi želja Juga po odcepitvi. Odprava suženjstva je še en od modernih mitov, na katerih je zgrajena moderna slika ameriške identitete. Res pa je, da je po vojni prišlo do odprave suženjstva.

Kar je mogoče bolj zanimivo izpostaviti glede sužnjelastništva v ameriški zgodovini, je dejstvo, da je prvi pravi lastnik sužnjev bil črnec. Da, prav ste prebrali. Pred tem so v ZDA imeli tako imenovano “indenturo”. Po domače, “sužnji” so morali svoj prihod v ZDA odplačati z delom. V večini primerov je šlo za takšne ali drugačne kaznjence.

Črni sužnjelastnik v ZDA
Anthony Johnson je bil sprva suženj, ki so ga iz Angole pripeljali v Virginijo. Po več letih indenture si je leta 1635 prislužil svobodo in kos zemlje. Kasneje je postal uspešen pridelovalec tobaka, ki je imel svoje sužnje, tri bele in enega črnega. Ko je prišlo do sodnih zapletov, črni suženj je namreč trdil, da je svoj dolg že oddelal, je sodišče dalo prav Johnsonu in John Casor je ostal v Johnsonovi lasti. Tako se je začela zgodovina ameriškega sužnjelastništva.

Ivan Šokić