[Video] Rusi nepričakovano razkrili tajni posnetek eksplozije kraljice vseh bomb – 50 megaton težke jedrske “Carske bombe”!

Printscreen: YouTube

Rusija je razkrila posnetek gobastega oblaka, ki je nastal ob eksploziji carske bombe. Ker gre za kraljico vseh bomb, je presenečenje ob takšnem odkritju za marsikoga, toliko večje. Eksplodirala namreč močneje kot 50 milijonov ton eksploziva TNT hkrati. 

Oktobra 1961 je Sovjetska zveza odvrgla najmočnejšo jedrsko bombo v zgodovini nad oddaljenim otokom severno od Severnega tečajnika. Kljub temu, da je bomba eksplodirala približno 4 kilometre globoko pod površjem, je udarni val, ki je nastal kot posledica, povsem izravnal otok, da je ta izgledal kot nekakšno drsališče.

Opazovalci so blisk videli kar 965 kilometrov stran in ob tem začutili neverjetno toploto v radiju 250 km stran od mesta, kjer je prišlo do eksplozije bombe. Zagledati pa je bilo mogoče tudi prizor ogromnega gobastega oblaka. Skoraj 60 let po eksploziji bombe RDS-220, ki se ji po uničujoči moči ni približala nobena eksplozivna naprava, je rusko državno podjetje Rosatom, ki se ukvarja z jedrsko energijo, objavilo posnetek, ki je bil prej klasifiran kot tajen (odštevanje pred eksplozijo se je pričelo 22:20).

Nekdanji premier Sovjetske zveze Nikita Hruščov je bil tisti, ki je osebno naročil izdelavo carske bombe julija 1961, poroča Popular Mechanics. Hruščov je sicer želel, da izdelajo 100 megatonsko jedrsko orožje, a so mu inženirji na koncu predstavili 50-megatonsko različico, ki ustreza eksploziji 50 milijonov ton eksploziva TNT. Kljub temu, da je bila bomba za polovico šibkejša, je bila ta neverjetno močna. O tem priča tudi podatek, da je bila bomba tisočkrat močnejša od nuklearnih bomb, ki sta bili s strani ZDA odvrženi med II. svetovno vojno nad japonskima mestoma Hirošimo in Nagasakijem.

Posnetek razkriva, da je bila carska bomba ogromna, tehtala je namreč 27 ton in merila v dolžino dvonadstropnega avtobusa. Bombnik je nad otočjem Novaya Zemlya v Arktičnem oceanu odvrgel bombo, ki je povsem očistila površje otokov. Eksplozija je bila tako močna, da se je pilot, ki je bombo odvrgel komajda rešil pred strmoglavljenjem, poroča Live Science. Od takrat dalje na srečo ni bila odvržena nobena bomba v takšni moči, kot je bila ta. Leta 1963 so namreč ZDA, Sovjetska zveza in Velika Britanija podpisale Sporazum o delni prepovedi izvajanja jedrskih preizkusov v zraku.

Nina Žoher