fbpx

[VIDEO] Ruski vodnjak pekla buri duhove: Iz več kot 12 kilometrov globoke luknje se slišijo celo kriki ljudi!?

Vhod v vodnjak pekla (Foto: Youtube)

Najgloblja umetna luknja na svetu se nahaja na ruskem polotoku Kola in je globoka kar 12.192 metrov. Prvotni načrt je bil priti do globine 15 kilometrov, a so v teh globinah temperature previsoke, da bi strojna oprema še normalno delovala. Po prenehanju kopanja so Rusi luknjo prekrili s kovinsko loputo, ki še dandanes obstaja in skriva, kaj se nahaja več tisoč metrov pod nami. Mnogi ugibajo, da gre za vrata v pekel, saj se iz vodnjaka pogosto sliši krike ljudi.

Projekt vrtanja najgloblje luknje na svetu so Rusi po poročanju spletnega portala Kurir začeli v 70. letih 20. stoletja v bližini Murmanska na polotoku Kola. Glavni namen vrtanja je bil omogočiti raziskave Zemljine skorje sovjetskim znanstvenikom, ki so na tem področju ravno v tistem obdobju postali bolj aktivni. V naslednjih dveh desetletjih je Rusom uspelo izkopati več kot 12-kilometrski kanal v globino Zemljine skorje, zatem pa so morali s tovrstnim početjem zaključiti zaradi previsokih temperatur v Zemljini notranjosti, ki so bile kar za 180 stopinj Celzija višje od pričakovanih. Z vrtanjem so dokončno prenehali leta 1992 ter luknjo s premerom 23 centimetrov zaprli s kovinskim pokrovom, ki še dandanes onemogoča, da bi kdo vstopil vanjo. V primeru, da bi kdorkoli padel v omenjeno luknjo, bi sicer padec trajal skoraj 4 minute.

Projekta Sovjetska zveza ni uspešno zaključila, vseeno pa so znanstveniki v njegovem okviru prišli do nekaterih pomembnih spoznanj. Na globini 12 kilometrov so namreč naleteli na vodo, kar se jim je pred tem zdelo praktično nemogoče. Obenem so v najglobljem vodnjaku na svetu odkrili tudi 24 novih vrst davno izumrlih celičnih organizmov ter skale, stare 2,7 milijarde let.

Domačini in celo geolog poročajo o krikih ljudi, ki naj bi jih slišali iz vodnjaka
Kljub številnim zanimivim odkritjem v najglobljem vodnjaku na svetu pa je luknja še dandanes znana predvsem po nečem čisto drugem, in sicer po najrazličnejših zvokih, ki prihajajo iz nje. Številni domačini namreč poročajo, da iz kolske luknje mnogokrat slišijo krike ljudi, zaradi česar so jo poimenovali kar vodnjak pekla. Omenjeno je potrdil celo geolog Azakov, ki je povedal: “Sprva smo mislili, da zvok prihaja iz naše opreme, a ugotovili smo, da ne. Ni šlo za krik ene osebe, ampak za krike milijonov ljudi.” Ob tem je dodal, da čeprav je komunist, verjame, da gre za sam pekel. “Popolnoma sem prepričan, da smo izvrtali kanal do vrat pekla,” je zaključil.

Rajko Golob