[Video] S pomočjo kokainskih podmornic, ki jih izdelujejo Rusi, tihotapci skrbijo za nemoteno poganjanje svetovnega tržišča kokaina!

Foto: YouTube

Ameriška obalna straža je objavila posnetek, na katerem eden izmed njihovih pripadnikov skoči na podmornico, ki je natovorjena s skoraj 8.000 kilogrami kokaina v vrednosti približno 230 milijonov dolarjev. Očitno je, da so tihotapci postali zelo iznajdljivi pri tihotapljenju prepovedane droge, da jim poti ne bi prekrižala roka pravice.

Neimenovani član obalne straže je v lovu na tihotapce skočil na podmornico, s katero je peterica poskušala pretihotapiti ogromno količino kokaina. Sledili so mu tudi preostali člani obalne straže, s čimer so se dokončno podrle iluzije tihotapcev.

Operacija lova na tihotapce je očitno več kot uspešna, ameriška obalna straža je namreč od maja do julija letos zasegla kar 17.700 kilogramov kokaina in skoraj pol tone marihuane v skupni vrednosti 569 milijonov dolarjev. Sicer narko-podmornice niso pretirana novost, a vendarle njihova sofisticiranost marsikdaj preseneti tudi strokovnjake.

 

V zadnjih 25 letih kolumbijski gozdovi skrivajo osebno obliko proizvodnje. Ne gre za predelavo droge, kot bi sprva kdo pomislil, ampak gre za izdelavo podmornic. Nikakor ne gre gradnjo improviziranih plovil, ampak za izdelavo podmornic, ki so drage in so v skladu z razvojem tehnologije in skrbjo za varovanje okolja. Tako v samem osrčju džungle nastajajo električne podmornice.

Foto: YouTube

Tehnološki domet kolumbijskih tihotapcev s strani roke pravice ni ostal neopažen, kot so se sicer nadejali. Ko so odkrili eno takšno podmornico, so po poročanju portala Popular Mechanics ugotovili, da jo poganja manjši in tišji električni motor. V preteklosti je bilo mogoče zaslediti, kako je nekdanji član predstavniškega doma ZDA Benjamin Gilman iz vrst republikancev dejal, da je mafija iz “rusko govorečega območja” tihotapila orodja in potrebna navodila za gradnjo podmornice. Izgradnja takšne podmornice stane 2 milijona dolarjev, zato je potrebno imeti pri roki ogromno zalogo denarja. Gre namreč za podmornice, ki so tehnološko opremljene za globoke potope. Sicer večinoma plujejo na površju in ostajajo nevidne zaradi svoje barve, opremljene pa so tudi s prostorom za nekaj članov posadke.

V Kolumbiji se je leta 2016 proizvedlo 910 ton kokaina, kar je 32 odstotkov več kot leta 2015, je razvidno iz podatkov ameriškega urada  za boj proti drogam (DEA). Po nekaterih ocenah se celo tretjina te velike količine kokaina prevaža v takšnih podmornicah. Iskanje ni enostavno, zato ne preseneča, da je odkritih in prestreženih le 25 odstotkov takih podmornic. Ni samo izziv odkrivanje takšnih podmornic, temveč tudi njihov ulov. Podmornice je namreč zelo težko zaznati, ker jih radarji ne najdejo.

Foto: YouTube

Pogostokrat so na videz prazne
Čeprav Združene države Amerike uporabljajo vrsto sodobnih tehnologij za odkrivanje takih podmornic s pomočjo radarjev, jim dela ne olajša velikost območja, kjer se gibajo takšne podmornice, območje je namreč večje kot celotno območje ZDA, poroča Express. Nič čudnega ni, da se podmornice pogosto izognejo roki pravice. Pogostokrat se zgodi, da so takšne podmornice ob izsleditvi prazne zaradi premetene taktike tihotapcev. Te imajo namreč privezano še plovilo, ki je 30 metrov globoko, in ko zaznajo nevarnost, ga skrijejo. Ko pa nevarnost mine, ga izsledijo in pripeljejo na želeni cilj.

Hana Murn

 • Mirko

  In kje se je nahajalo plovilo, ko ga je zasegla ameriška obalna straža? V teritorialnih vodah ZDA ali na odprtem morju?

  • Franc Šink

   Američani še vedno mislijo, da so lahko povsod.

   • Silos

    Hvala bogu,da so!

  • zokispoki

   Glede na poslovno podjetnost ciganovih sinov, bog ve, ce kaksna taka podmornica ne pluje tudi po Ljubljanica river, s kapetanom, se ve kom, de ! Morda pa le dozivimo podoben desant in aretacijo pod Sustarskim mostom ?!

  • ZatonMesecnikov

   Tudi na odprtem morju ima vsaka legalna oblast pravico zaseči Kokain, Mirko.

   Če namiguješ na staro kominternovsko, da si američani vse dovolijo…

 • Franc Šink

  Umetna intiligenca je na pohodu.

 • šmentanamuha

  Evo, poglejte si dečki, kako je treba s takimi.

 • Janez Pavel Kanc

  Kokainske podmornice?
  Hana, katero šolo si končala?

 • Nekdokisemjaz

  Hana, na wikipediji preberi si kolumbijsko zgodovino zadnjih 50 let. Tam ukažejo paravojaške enote v povezavi z ameriškimi svetovalci in narkokarteli. Ostalo je šundr za neuke

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!