fbpx

[VIDEO] Silvestrski poljub praznuje 45 let!

Legendarna popevka Alfija Nipiča, Silvestrski poljub,  ki je bila zapeta že približno 4500-krat, ima osmega decembra rojstni dan. Še danes je pravi hit starih in mladih, še posebno ob novoletnih praznikih. Glasbo in aranžma je napisal Jože Privšek, Dušan Velkaverh pa besedilo.

Posneli so jo v eni uri, in sicer 8. decembra 1971 na nacionalnem radiu pri snemanju novoletne oddaje in jo tudi prvič zavrteli opolnoči na silvestrovo. Kot “single” vinilna plošča je izšla leta 1976 pri založbi Helidon, leta 1972 pa kot b-stran singla Vesela jesen.

Alfi Nipič, Mariborčan, rojen leta 1944, je pričel svojo glasbeno pot s popularno glasbo, nato pa se je priključil tudi narodnozabavnemu ansamblu Avsenik, ki je v svojem žanru dosegel svetovne rekorde. Za svoje dosežke je Alfi Nipič prejel državno odlikovanje red za zasluge iz rok predsednika Boruta Pahorja za petdesetletnico neprekinjenega uspešnega glasbenega delovanja in za zasluge pri utrjevanju slovenske glasbene tradicije med slovenskimi rojaki v zamejstvu in zdomstvu.

Med najbolj znanimi in popularnimi Nipičevimi pesmimi so še Kako sva si različna (duet z Neco Falk), Moja sanjarjenja, Mladi, kot smo nocoj, Vračam se domov, V avtu pred menoj (duet s Tatjano Dremelj) in Žametne noči.

Za Novo24TV je Alfi Nipič povedal: “Posnel sem več kot 150 pesmi zabavne glasbe, a nekaj od teh me je še posebej zaznamovalo. Ena od teh je vsekakor Silvestrski poljub. V vsako pesem, ki jo prepevam, dajem del svojih občutkov in tako je tudi s Silvestrskim poljubom, saj mi vsako leto posebej obarva del leta v mojem življenju. Zame je večno zelena melodija meseca decembra.”

A. B.