[Video] So morski psi v bližini Floride postali odvisni od kokaina?

Foto: Pixabay

Pred nekaj meseci so v kinematografih predvajali ameriški film Kokainski medved. Film je delno navdihnila zgodba o medvedu, ki je leta 1985 v gozdu v ZDA našel in pojedel 34 kilogramov kokaina ter nato poginil zaradi prevelikega odmerka. Kot kaže se je sedaj z belim prahom zasvojila še ena živalska vrsta v ZDA. 

Skupina znanstvenikom z dr. Tracy Fanara na čelu je raziskovala obnašanje morskih psov na otočju Florida Keys na Floridi. Tihotapci, ki bežijo pred policijo, tja mečejo pakete mamil v morje, morski psi pa so jih začeli gristi.

Po poročanju Guardiana so se v Atlantskem oceanu ob jugovzhodni obali ZDA pojavili kokainski morski psi. Čeprav se morda marsikomu zdi to nenavadno, kaže, da so morski psi dejansko postali odvisni od mamil, ki jih tihotapci v paketih mečejo v morje. O vsem skupaj so posneli dokumentarni film za serijo ‘Shark Week’ na televizijskem programu Discovery, v kateri znanstveniki preučujejo obnašanje morskih psov.

V oddaji se skuša osvetliti pravo težavo, in sicer da vse, kar uporabimo in proizvedemo ter vnesemo v svoje telo, na koncu konča v odpadnih vodah in da je vodni svet, od katerega je odvisno naše preživetje, vsemu temu izpostavljen, je izpostavila dr. Tracy Fanara s Floride, ki je vodila raziskovalno skupino v dokumentarcu o kokainskih morskih psih.

Kokain se zlahka raztopi
Fanara je povedala, da so preučevali študije učinkov mamil – kokaina, metamfetamina, ketamina in drugih mamil – na ribe. “Če se izkaže, da so ti paketi kokaina vir stalnega onesnaževanja vode, bo to zelo verjetno prizadelo morske pse,” je poudarila in ob tem dodala, da se kokain zlahka raztopi v vodi, če se odpre enega od teh paketov. To pa pomeni, da s tem droga takoj pride v vodo.


Opazili čudno obnašanje morskih psov
Z britanskim kolegom Tomom Hirdom in ostalimi znanstveniki so šest dni raziskovali Florida Keys, vrsto majhnih otokov na samem jugu ameriške zvezne države Florida, ko so opazili nenavadno obnašanje morskih psov, poroča 24Sata. Morski pes kladivar, predstavnik nevarne vrste morskega psa, ki se sicer izogiba ljudem, se je približal potapljačem in se premikal na nenavaden način.

Opazili so, kako je predstavnik druge vrste morskega psa plaval v krogih okoli neobstoječega predmeta. Izvedli pa so tudi poskuse z lažnimi embalažami zdravil, v katere so dajali ribji prah, in številni morski psi so se začeli približevati tem embalažam in jih gristi, čeprav so imeli na voljo, da izberejo tudi hrano.

Zvezna država Florida naj bi služila kot izhodiščna točka za prenos velike količine mamil, ki pridejo iz Južne Amerike v ZDA, tihotapci pa pakete mamil pogosto vržejo v morje, ko jim policija pride na sled in jih prične loviti. Ameriška obalna straža je sporočila, da je samo prejšnji mesec v morju v bližini Karibov in južne Floride odkrila narkotike v vrednosti kar 186 milijonov ameriških dolarjev.

Sara Kovač