[Video] Tako domiselno na Danskem promovirajo nošenje čelad!

Foto: Printscreen

Vikingi, ki jih vedno pogosteje upodabljajo v serijah in filmih sodobnega časa, veljajo za pogumne ter izkušene pomorščake in daleč najboljše ladjedelce svojega časa. Vendarle pa so bili tudi oni na koncu navadni ljudje, kar pomeni, da so morali skrbeti za zaščito, da bi obvarovali svoje življenje. Na to so s pridom opozorili Danci in naredili domiselno reklamo, ki promovira nošenje čelade. 

Nošenje čelade rešuje življenja, saj v primeru padca s kolesa, motorja, skiroja in drugih transportnih sredstev lahko pride do usodnih poškodb glave. Če so na opozarjanje nošenja čelade v glavnem pozorni starši majhnih otrok, pa mnogi odrasli velikokrat pozabijo na nujnost nošenja čelade. Na Danskem se je poseben svet, ki je zadolžen za varnost na cesti, zato odločil, da s kampanjo državljane spomni na pomen varnosti v prometu.

V reklami, ki si jo lahko ogledate na priloženem posnetku, je v središču pozornosti neustrašen Viking Svend, ki pa si pred osvajalskim pohodom nikakor ne želi nadeti čelade, da mu ta ne bi skazila frizure in da ne bi bil z njo na glavi videti smešno pred Angleži. Če je ostal gluh na poziv soborca, je bila povsem drugačna pesem, ko ga je k temu pozvala žena z dojenčkom v roki.

Statistike prometnih nesreč kažejo, da do dolgotrajnih posledic v prometnih nesrečah kolesarjev prihaja, ker čelada ni bila na glavi. Poškodbe glave so namreč resne in ravno čelada je tista, ki lahko pripomore, da nekdo preživi. Če mnogim ni težko nadeti kape, ko se temperature pozimi spustijo nizko, je prav, da se v javnosti opozori, da naj nošenje čelade postane rutina, kot to velja v primeru kape. Nošenje čelade je vedno dobra ideja!

Nina Žoher