fbpx

[Video] Tako izgleda najbolj mrzlo mesto na evropski celini

Foto: Printscreen

Evropa načeloma velja za celino, ki je prijetna za bivanja in temu primerno dokaj gosto poseljena. Obstajajo pa tudi kotički, ki se jih velika večina ljudi izogiba. Med njih nedvomno spada rusko mesto Vorkuta z okolico, ki velja za najbolj mrzlo mesto na celini. V zimskih mesecih se temperature namreč v najbolj vzhodnem evropskem mestu spustijo do kar minus 50 stopinj celzija. 

Nedaleč od mesta Vorkuta so nastali posnetki, ki prikazujejo stavbe, prekrite s snegom in ledom, v ruski regiji Sementnozavodski. Posnetki so bili posneti v zapuščenih zgradbah v naselju, oddaljenem 17 kilometrov od mesta Vorkuta, kjer se pridobiva premog. Ker v zimskih mesecih regija doseže izredno nizke temperature do minus 50 stopinj Celzija, ne čudi, da fotografije kažejo, kako je sneg prekril celo pod, pohištvo v zapuščenih stanovanjih stavb, na oknih pa so vidne resne poledice. Videti je mogoče, kako je debela plast snega prekrila vrsto zapuščenih vozil.

Redne migracije iz regije od leta 2013 dalje so prispevale k temu, da so se nekatera naselja spremenila v prava mesta duhov. Upravljalce rudnikov so namreč na začetku 21. stoletja pričeli pestiti visoki stroški obratovanja. Težave s plačevanjem rudarjem pa so se pojavljale že tudi prej, v poznih osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Premogovniško mesto Vorkuta je znano kot najvzhodnejše in najhladnejše mesto v Evropi s kratkimi in  hladnimi poletji ter izjemno hladnimi in sneženimi zimami. Sodeč po ocenah naj bi tukaj živelo 70.548 ljudi, poroča britanski Daily Mail. Nastanek mesta ima mračno preteklost, saj so ga postavili zaporniki tamkajšnjega zaporniškega taborišča Gulaga. K razvoju mesta je v veliki meri botroval premogovnik. Sodeč po navedbah Russia Beyond je imelo mesto med vojno poseben status in to ne samo na račun premoga, s katerim je mesto zalagalo državo. Sprejemali so namreč tudi kriminalce, ki so veljali za najbolj nevarne in so bili obsojeni na prisilno delo.

Image

Foto: Twitter

Image

Foto: Twitter

Nina Žoher