fbpx

[Video] Ne morete kupiti zaščitne maske? Tako jo lahko izdelate doma …

Foto: epa

Nedavno je slovenska vlada Kitajski poslala 1,2 milijona zaščitnih mask, ki naj bi Kitajcem pomagale pri zajezitvi širitev smrtonosnega koronavirusa Covid-19. Takrat so se trkali po prsih, danes na Ministrstvu za zdravje ne želijo povedati, koliko mask ima država na zalogi za lastne državljane. Takšno početje je v najmanjši meri vrh diletantizma, v vseh drugih pogledih pa meji na veleizdajo, saj so vladajoči bili pripravljeni za prazen nič žrtvovati dobrobit in zdravje slovenskih državljanov. Ker nam drugega zaenkrat ne preostane, smo pripravili kratek vodič, kako lahko tudi sami doma izdelate provizorično plinsko masko.

Za izdelavo svoje lastne plinske maske boste potrebovali škarje oziroma nož, večjo plastenko, izolirni trak in zaščitno masko proti prahu.

Najprej izrežete dno plastenke. Pri dnu plastenke lahko najdete tako imenovani “šiv”. Režete po temu robu, dokler se dno plastenke ne loči od preostanka.

Zatem v plastenko izrežete obliko U. Širina izrezanega U-ja na bo ravno tolikšna, da lahko vtaknete obraz skozi.

Foto: artofmanliness

Iz maske proti prahu vzamite ven elastike in jih spravite na stran. Zatem pa masko proti prahu položite v U izrezane plastenke, tako da bo maska obrnjena navzdol proti zamašku. Med masko in zamaškom bi moral nastati prazen prostor.

Foto: artofmanliness

Z izolirnim trakom pritrdite masko proti prahu na notranjo stran plastenke. Poskrbite, da bo stvar neprodušno zaprta. Zatem oblepite še robove plastenke, to bo celotno masko naredilo bolj udobno, saj vas ne bo rezala po obrazu, poleg tega pa bo pripomoglo k dodatni tesnitvi.

Foto: artofmanliness

Izrežite štiri luknje ob robovih plastenke, skozi katere boste napeljali elastiko. Dve lunji naj bosta pri vrhu, dve luknji nekoliko bolj spodaj. Vozli naj bodo na zunanji strani. Oblepite z izolirnim trakom.

Foto: artofmanliness

V plastični zamašek vdolbite manjšo luknjico, ki bo dovajala zrak v masko. Celoten potek, kako doma sestaviti plinsko masko brez aktivnega oglja, si lahko ogledate TUKAJ.

Ivan Šokić