[Video] Ne morete kupiti zaščitne maske? Tako jo lahko izdelate doma …

Janševa vlada je sprejela, da dobavitelji zdravniške opreme ne bodo služili prekomerno na račun slovenskih davkoplačevalcev.(Foto: epa)

Nedavno je slovenska vlada Kitajski poslala 1,2 milijona zaščitnih mask, ki naj bi Kitajcem pomagale pri zajezitvi širitev smrtonosnega koronavirusa Covid-19. Takrat so se trkali po prsih, danes na Ministrstvu za zdravje ne želijo povedati, koliko mask ima država na zalogi za lastne državljane. Takšno početje je v najmanjši meri vrh diletantizma, v vseh drugih pogledih pa meji na veleizdajo, saj so vladajoči bili pripravljeni za prazen nič žrtvovati dobrobit in zdravje slovenskih državljanov. Ker nam drugega zaenkrat ne preostane, smo pripravili kratek vodič, kako lahko tudi sami doma izdelate provizorično plinsko masko.

Za izdelavo svoje lastne plinske maske boste potrebovali škarje oziroma nož, večjo plastenko, izolirni trak in zaščitno masko proti prahu.

Najprej izrežete dno plastenke. Pri dnu plastenke lahko najdete tako imenovani “šiv”. Režete po temu robu, dokler se dno plastenke ne loči od preostanka.

Zatem v plastenko izrežete obliko U. Širina izrezanega U-ja na bo ravno tolikšna, da lahko vtaknete obraz skozi.

Foto: artofmanliness

Iz maske proti prahu vzamite ven elastike in jih spravite na stran. Zatem pa masko proti prahu položite v U izrezane plastenke, tako da bo maska obrnjena navzdol proti zamašku. Med masko in zamaškom bi moral nastati prazen prostor.

Foto: artofmanliness

Z izolirnim trakom pritrdite masko proti prahu na notranjo stran plastenke. Poskrbite, da bo stvar neprodušno zaprta. Zatem oblepite še robove plastenke, to bo celotno masko naredilo bolj udobno, saj vas ne bo rezala po obrazu, poleg tega pa bo pripomoglo k dodatni tesnitvi.

Foto: artofmanliness

Izrežite štiri luknje ob robovih plastenke, skozi katere boste napeljali elastiko. Dve lunji naj bosta pri vrhu, dve luknji nekoliko bolj spodaj. Vozli naj bodo na zunanji strani. Oblepite z izolirnim trakom.

Foto: artofmanliness

V plastični zamašek vdolbite manjšo luknjico, ki bo dovajala zrak v masko. Celoten potek, kako doma sestaviti plinsko masko brez aktivnega oglja, si lahko ogledate TUKAJ.

Ivan Šokić

 • mona lisa

  Izdajalci lastnega naroda. Nespsoni voditi kurnik kaj šele državo. Morali bi odgovarjat in biti kaznovani do življenjsko s Šarcem na čelu.

  • Oliva

   Izdajalci naroda so bili ze, ko so začeli nekontrolirano spuščati nezakonite migrante v državo. Vsi necepljeni in zdravstveno nepregledani brez vsakršnih dokumentov, ne o izobrazbi, ne o zdravstvenem zavarovanju. Ko mi gremo cez mejo v tuje države moramo imeti vse, drugače moramo sami plačevati. Je tako tudi za te prišleke? Ni, ker se našim vladnim bedakom ne zdi potrebno!!!!

 • stajerc5

  Vi bi meni nekaksne instrukcije za doma narejeno masko!????
  Poslusajte dobro! Ko bo tako dalec, bom sel sam do osebe, ki je odgovorna za posiljko NASIH mask na Kitajsko. Iz koze njegovega ksihta si bom naredil masko!!!! Vse jasno!!!???????????????

  • Vana

   Jasno !!

  • Hribouc

   Ne boš jih našel.
   To je bil vezan posel.
   Zaščitili so se.

 • aatiduj

  …….in končni izdelek, je še najbolj podoben uzdi za konja.

  • Vana

   Nič hudega, saj smo res eni vlečni konji.

  • cosmosjasnovidec

   Pri takih virusih take maske ne koristijo nič,ker niso dovolj zaščitene in v njih prodre zrak z njimi vred.
   Tudi,če bi bile mi ni jasno kdo bi tole nosil noč in dan nadeto saj nikoli ne ve kdaj se bo okužil.
   Ker so vladni prasci poslali maske na Kitajsko bodo sedaj pričeli z takimi reklamami za domačo izdelavo toliko,da zavajajo folk,da jim ne bi šel razbit izdajalskih zahojenih buč.
   —————————————————————————————————————-
   Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
   —————————————————————————————————————-

 • cosmosjasnovidec

  Tako kot na Kitajskem tako se vlada v Sloveniji hoče rešiti čimveč državljanov katere bi namestili z muslimansko garjavo golaznijo.
  Kitajci so spustili virus med svoje državljane,ker jih je že preveč vse vlade v Europi so pa bile seznanjene,da se bo seveda razširil kakor tudi izdajalci Slovenije kar je nedvomen dokaz sodelovanja z Kitajci ter pošiljanjem zaščitnih mask.
  Ravno od Slovenije imajo Kitajci neko veliko korist z temi maskami je pa dovolj,da slovenci nimajo zaščite.
  Tako je vedno bilo,ko se je namerno v javnost poslal virus “bolezen norih krav,ptičja gripa,prašičja gripa itd.” za katere ni bilo zdravila potem so pa naenkrat same od sebe usahnile oziroma poniknile in se nič več ni omenjalo.
  Nešteto virusev pa v Europo prinese muslimanska golazen katere okuži ISIS z namenom njenega uničevanja potem si pa seveda vlade izmišljajo vse živo stravstvo katero pa ni sposobno za zdravljenje,ker seveda teh virusev ne pozna pa mora molčati.
  Ti virusi se širijo ter prenašajo po zraku tako,da bo tudi ta Korona virus slej,ko prej pričel pustošiti po Sloveniji.
  Če se ga bom nalezel bom garantirano preden se stegnem šel pospravil nekaj teh izdajalcev kateri so odgovorni za to in katerih imam že dolgo poln želodec prekleta golazen izprijena.
  —————————————————————————————————————-
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  —————————————————————————————————————-

 • Hribouc

  Dragi Ivan, manjka “material skozi katerega se bo gibajoči zrak filtriral”
  Kaj je material, kam ga nalimat, kako ga menjavat, bistvo manjka!

  • Oliva

   Joj, pa kaj ne vidite, da se golazen norčuje iz svojih državljanov.

 • Hribouc

  Po obnašanju Šarca, Šabedra, Erjavca in ostalih odgovornih je jasno, da odlično vedo, da umirajo starejši in šibki – odlična razbremenitev pokojninske in zdravstvene blagajne – ali pa so total nori!
  Če zdravstvo protestira, da pojma nimajo o ukrepih niti o lastni začiti…katastrofa!

  Tako je, če je na oblasti rod opic, komedijantov in bleferjev!

 • Slovenec 33

  Za ovce in volilce v okupirani državi Sloveniji, ki jo vodijo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda združeni v horde rdečih klerikalcev ste se pa kar dobro razpištolili.
  Kje ste pa bili, ko so bile volitve, ali res niste še ugotovili, kako rdeči klerikalcvi zatirajo in ropajo slovenski rod.

 • Oliva

  Saj ne moreš verjeti, originalne zaščitne maske pošiljajo tujcem, mi pa se naj znajdemo kakor vemo in znamo, se rešujemo na tak način, da si sami izdelujemo maske iz plastike, ki pa nam jo na vsakem koraku prepovedujejo. Kdo je zdaj tukaj nor? Bi se bilo za vprašati po njihovem zdravju. Prekleta banda komunajzarska, jim bo prav prišel ta virus, bo namesto njih pobijal ljudi. Novodobna plinska celica!!!

  • Andrej

   Kdo je tukaj nor, sprašuješ? Odgovor je noro preprost. VOLIVCI.

 • this.is.i

  jaz bi jih naročil iz kitajske

 • Samo obrazna maska bojda ni dovolj, potrebna je tudi zaščita oči, da slučajno skozi površino oči virus ne pride v osebo….niti ni jasno, ali je virus “airborne” (na kar nakazujejo kitajci, ko vsepovprek razpršujejo razkužila, od katerih crkujejo vse živali po spisku, od divjih svinj pa do ptic pa vse kar je vmes) torej razpršujejo z dobesedno razkužili, ki so zate živali usodne…..če bo kdo umrl zaradi slabe doma narejene maske, ste lahko odgovorni zaradi zavajanja…..

 • Hribouc

  Šokić, nisi tehnični tip in tole sranje od vseh sranj je sramota, ki je NOVA ne bi smela objaviti.Čisto navaden driskast drek in norčevanje !
  Najprej sem mislil, da boš dodal kakšen filter iz vate, bombaža oglja, karkol, ampak, niti ne odgovarjaš, daj zbriši to šalabajzarsko pizdarijo, potem to poiskusi narediti sam
  in, ko ti rata z dobrim izdelkom, se lahko še javiš- resno in še uredniku bom pisal, če
  mislite zavajati in se delati norcev iz nas!

 • črnaovca

  Kaj pa ona zaščitna čelad aza gozdarje z mrežico spredaj, če zadrži žagovino bi lahko tudi virus? Samo sprašujem ena bedarija več pač ne škodi

 • Olga101

  Kdo nas uči? Kot vedno – “gnili” zahod!