fbpx

[Video] Tako si je divji prašič privoščil jagenjčka

Foto: Printscreen YouTube

Splošno znani so napadi volkov nad ovce. A te pa niso varne niti pred divjimi prašiči. Spletni posnetek namreč prikazuje, kako se je velik divji prašič spravil kar nad celo čredo ovac.

Napadi divjih prašičev na ovce sicer niso nekaj povsem novega. Iz nedavnega posnetka pa je razvidno, kako ogromen merjasec poskuša napasti čredo z več jagnjeti. Po nekajsekundnem poskusu lova na živali mu je končno le uspelo dohiteti eno jagnje in vanj zasaditi svoje zobe.

Divji prašiči so aktivni predvsem ponoči. Veljajo za vsejede. V glavnem se prehranjujejo s plodovi in podzemnimi deli rastlin, zelo radi pa si postrežejo tudi z mrhovino. Mladiči in svinje živijo v tropih, kjer je od 10 do 30 živali, merjasci pa veljajo za samotarje. Slednji se tropu približajo le v času parjenja, ki poteka med novembrom in januarjem. Volkovi veljajo za največje naravne sovražnike divjih svinj. Sodeč po podatkih Lovske zveze Slovenije pa so znani primeri, ko je divje svinje v snegu lovil celo medved.

Španska revija Jaray Sedal, ki se je razpisala okrog nedavnega napada divjega prašiča, ne razpolaga s podatkom, ali omenjeni posnetek izvira iz Španije ali od drugod. Omenjeni medij je lani poročal o napadu divjega prašiča, ki je zavzeto nadlegoval ovco, dokler je ni uspel s čekani praktično ubiti, medtem ko je ta na vse pretege skušala pobegniti pred svojim napadalcem.

Sara Kovač