fbpx

[Video] Tako v Rusiji slavijo kult smrti: od prirejanja tekmovanj, kdo hitreje obleče in naliči pokojnika, do snemanja “selfijev s krsto”

Foto: Twitter/thesaxon.org

Navajeni smo, da razstave in konference predstavljajo in promovirajo države v najlepši luči, a imajo očitno Rusi okrog tega drugačno predstavo. Pred dnevi so namreč priredili poseben dogodek, na katerem so se zbrali pogrebniki. Poleg najrazličnejših krst so si lahko obiskovalci ogledali tekmovanje, kdo najhitreje obleče in naliči pokojnike, lahko so se prepričali o tem, kdo je najboljši pogrebnik na podlagi izrečenih govorov.

Omenjena prireditev, ki poleg komercialnega dela poskrbi za “zabavo”, ni nekaj povsem novega. Ta je namreč potekala tudi lani. Tedaj je denimo potekalo tekmovanje v hitrosti kopanja in okraševanja grobov.

V četrtek, 3. novembra, se je Moskvi po poročanju ruskih medijev končala tridnevna razstava pogrebnih storitev, kjer so bili na ogled posebni eksponati, kot so krste, nagrobniki in predmeti, ki so del pogrebne dekoracije. Obiskovalci so se lahko seznanili z najnovejšimi dosežki pri prirejanju pogrebnih slovesnosti in si ogledali nove modele krst, nagrobnikov, križev in raznih pogrebnih pripomočkov.

Razstava naj bi ponujala tudi zabavo, saj omogoča obiskovalcem, da lahko obiščejo poseben mojstrski tečaj ceremonialnih mojstrov, tapetnikov krst, cvetličarjev in drugih strokovnjakov iz industrije, se fotografirajo v krsti, sodelujejo v enem od pogrebnih tekmovanj, si ogledajo razstavo pogrebne mode in ustvarjalnih kostumov  po avtorskem projektu Transfiguracija.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: Facebook

Organizatorji pravijo, da je glavna ideja razstave oblikovanje novega odnosa družbe do etičnih, socialnih in okoljskih vidikov dejavnosti pogrebnih storitev v kontekstu novega razumevanja filozofije smrti. “Treba je spremeniti odnos v družbi, pokazati, da mora biti smrt tako lepa kot rojstvo otroka. Navsezadnje je naša družba zabredla v družbene in politične pretrese, ignorirala ta starodavni in večni problem,” je povedal poslovnež, ustanovitelj prvega zasebnega krematorija v Novosibirsku Sergej Jakušin.

Modna revija žalne mode in kreativnih kostumov avtorskega projekta Transfiguracije je predstavljala enega od vrhuncev prireditve. Predstavljena so bila sodobna oblačila za pogrebne slovesnosti novih ruskih blagovnih znamk. Na razstavi so bili kot eni najbolj zainteresiranih prisotni tudi predstavniki duhovščine Ruske pravoslavne cerkve.

Foto: Twitter

Glede na to, da na račun Putinove nespameti na obeh straneh umirajo očetje, bratje, sinovi, ne prizanaša pa se tudi ukrajinskim civilistom, omenjene razstave v tem času ni mogoče označiti drugače, kot da je bizarna in nespoštljiva. Sicer pa pogreb za sorodnike pokojnega predstavlja zadnje slovo od pokojnika in ne da se okrog tega dela nekakšen cirkus in se celo dela selfije ob krstah. Le kam smo zabredli kot družba?

Sara Kovač