fbpx

[Video] Tega vsega Britanci ne morejo početi zaradi stanja žalovanja

Foto: epa

Po smrti kraljice Elizabete II. je Združeno kraljestvo vstopilo v “nacionalno obdobje žalovanja”, ki ga v različnih stopnjah opazimo v tako imenovanem Commonwealthu (kolonizirane ali nekdanje kolonizirane države, ki še vedno častijo, čeprav simbolično, monarha kot poglavarja).

Iz spoštovanja do kraljice Elizabete II. številna podjetja in organizacije odpovedujejo ali prelagajo dogodke, medtem ko drugi preprosto spoštujejo trenutek tišine ali nosijo črne trakove v čast njenega veličanstva. Nekatere motnje v vsakdanjem življenju so naključne in, spoštljivo, malce smešne, medtem ko druge postavljajo pod vprašaj, kakšna nacionalna prednostna naloga bi moral biti pogreb.

Nekaj zadev, ki vplivajo na življenje ljudi v obdobju žalovanja v Združenem kraljestvu, je izpostavila tudi uporabnica TikToka, in sicer:

Udeležba na nogometnih tekmah, karnevalih in festivalih je prepovedana
Ljudje se ne morejo udeleževati karnevalov in festivalov, veriga letovišč Center Parks je tako obvestila o zaprtju  “počitniške vasi” v ponedeljek, 19. septembra, na dan pogreba, tako da si bodo popotniki morali poskrbeti za druge namestitve za svoje predhodno rezervirane počitnice, poroča BBC .

@viceworldnews

Bad luck for people who planned to cycle to the cinema to eat their McDonald’s. #queen #queenelizabeth #thequeen #royalfamily #monarchy #uk

♬ original sound – VICE World News

Nič meteoroloških napovedi in piskanja na blagajnah
Ljudje ne poslušajo meteoroloških napovedi, razen v primeru, da gre za določena alarmantna stanja, kot so napovedi vremena, ki bi ogrožale življenja in premoženja prebivalcev,

Piskanje na blagajnah v trgovinah in utišanje tamkajšnje glasbe je naslednje. Veriga supermarketov Morrisons, ki je po kraljičini smrti na Twitterju objavila “iskreno sožalje” kraljevi družini, se je odločila za tišje okolje v trgovinah, saj se podjetja po vsem Združenem kraljestvu poklanjajo pokojni monarhinji. Tiskovni predstavnik Morrisons je za The National povedal, da so bili piski blagajn v trgovinah z živili izklopljeni, medtem ko so bile glasbene in tannojske objave popolnoma ukinjene.

Foto: Facebook

Dogodka Junior in Mini Great North Run, otroška teka, sta bila preložena po smrti kraljice Elizabete II. Otroški teki bi morali potekati v soboto, 10. septembra, vendar je ekipa Great North Run povedala, da iščejo alternativne datume v prihodnjih tednih. Organizatorji so dejali, da je nemogoče ponuditi takšno izkušnjo dogodka, ki bi jo otroci in njihove družine pričakovali, in še vedno zagotoviti ustrezen poklon življenju kraljice.

Foto: epa

Prepovedana je uporaba nosilcev za kolesa in vožnja okrog palače
Prepovedana je vožnja okrog Buckinghamske palače. Mestni svet Westminstra in kraljeva okrožja Kensington in Chelsea sta uvedla večje zapore cest, pri čemer so bile pričakovane resne motnje v prometu, blokirana so namreč celotna območja, v veljavi pa bodo vsaj do naslednjega torka. V Norwichu je na stojalu za kolesa izobešen znak, da je “zaprto” od 9. do 21. septembra. Tiskovni predstavnik mestnega sveta je za britanske medije pojasnil, da naj bi območje okoli mestne hiše postalo prizorišče poklonov in da niso želeli, da bi ljudje poteptali rože, ko bi hodili po svoja kolesa. Sicer pa je tudi vožnja s kolesom na dan pogreba prepovedana enako kot vožnja z letalom.

19. september je postal državni praznik, zaprto bo skoraj vse
Glede na to, da gre za zgodovinski dogodek in zagotovo tudi čustven za mnoge, je ponedeljek, 19. september, razglašen za državni praznik. Številne trgovine, supermarketi, restavracije in kina bodo ob tej priložnosti zaprte, tudi McDonalds, Lidl, IKEA, drugi supermarketi ter trgovski centri.

Foto: epa

Nihče ne sme imeti lastnega pogreba
Ljudje prav tako ne bodo mogli k zdravniku ali opraviti nenujnih posegov, celo lastnega pogreba ne more imeti nihče razen kraljice. Prepovedan je tudi obisk živalskega vrta.

Ana Horvat