[VIDEO] To je posebno plovilo, ki po morju pluje kar 3-krat hitreje, vse do 170 km/h

(Foto: YouTube/@Panagiotis Zagklis)

Airfish-8 je posebno plovilo, ki ima prostora za 8 potnikov. In kaj ga tako zelo razlikuje od drugih plovil na vodi? Izjemna hitrost na vodi! Doseže lahko kar 170 km/h. Skrivnost je v tem, da je plovilo Airfish-8 zasnovano tako, da se med plovbo dvigne dober meter v zrak in tako nad vodo v resnici leti.

Plovba je tako za kar trikrat hitrejša od drugih plovil, ki plujejo izključno po vodi.

V vsakem trenutku pa lahko pristane, težav pa mu ne povzročajo niti visoki valovi – v takem primeru se plovilo dvigne višje na podlagi na upora, ki ga prejme tik nad gladino morja.

Poglejte si, kako so testni poleti izgledali v Maleziji preteklo leto:

D. Č.

 • dež

  Zelo zanimivo, bi pa rad videl, kako se to plovilo spusti na morsko gladino pri valovih višine 1-2 m.

 • Novakec1

  Nekaj podobnega so Rusi že leta nazaj testirali?

 • Ryuk

  Ekranoplani niso nič novega. Ne vem pa, če so že kdaj bili uporabljeni v potniškem prometu.

 • lokec

  Saj pluje po morju samo pri nizki hitrosti tako kot vsak ćoln. Pri višlih hitrostih pa deluje kot letalo.Tudi krila krilca pred krilca so temu namenjena. Razlika je le, da se ne dvigne visoko.

 • if
 • dare326

  Rusi dlje kot 20 let uporabljajo leteče čolne v Aziji za prevoze nad puščavami. Vzletajo in pristajajo na vodi, čez puščavo pa letijo nekaj metrov visoko. Letenje omogoča zračni tlak, ki je tik nad površino zemlje višji, kot na večjih višinah.
  Nemški konstruktor je tudi pred več kot 20 leti izdelal manjši leteči čoln z BMW motorjem in pogonom na propeler, montiranem za kabino. Njegov čoln ima dvojna krila v kaskadi. Višina letenja je cca 3m nad gladino morja. O tem čolnu so pisali tudi v reviji ŽIT. Enega je kupil tudi Gadafi.

 • Bonifacij

  Groza kako ste bebavi. A uredništvo ne more dobit nekoga za pisat, ki bo imel več možganov kot ameba?

  To je navaden hidroplan. Hidroplani pa letajo že skoraj 100 let…

  • dare326

   Hidroplan lahko leti na večjih višinah, leteči čoln pa samo nekaj metrov nad morsko gladino, vsekakor pa ne leti višje od 10 m nad podlago.

  • kokobily

   EKRANOPLAN ,ne hidroplan…

 • večni srb

  Odlično, ni ne letalo in ne čoln ampak zgleda bolj kot en tak leteči hoverkraft.
  Verjetno obstajata samo dve možnosti kako bi se dalo potovati hitreje čez vodo, pod vodo ali nad njo, po gladini oziroma na meji med različnima medijema verjetno najtežje. Dejansko obstaja tudi hibrid, ki to zmore, s pomočjo tankega krila, v smislu posebne kobilice, ki edina ostane v vodi, medtem ko se čoln dvigne nad gladino. Kako stabilen je lahko pokonci postavljen svinčnik, pa si lahko mislimo oziroma občutijo piloti takoj, ko zmanjka pogonske sile.
  Največji, če ne celo edini problem sodobnega transporta sta tekmovanje v hitrosti in učinkovitosti, enostavno bi vsi radi izdelali čim hitrejša in namenska plovila, kot da ne bi nihče več na tem setu razmišljaj o varnosti, ekonomičnosti, udobju, ekološki nevtralnosti,… nenazadnje k poenostavljanju novih tehničnih pristopov. Verjetno zato,ker bi vsi radi predvsem zaslužili, najraje z vojaškimi pogodbami, vojska je pa zadnja na planetu, ki bi jim bilo v interesu, da bi se ljudje prevažali sem in tja, brez njihove pomoči innadzora.