fbpx

[Video] To je prava šola življenja: Učitelj v šolo na Aljaski pripeljal losa, ki so ga morali učenci razkosati

Foto: Printscreen

Medtem, ko je v večini šol v ospredju teoretično znanje, pa obstajajo tudi šole, ki se zavedajo pomena izkustvenega učenja življenjsko pomembnih stvari. Nedvomno lahko med slednje šole uvrstimo srednjo šolo iz Aljaske Chugiak High School, saj so se učenci v okviru predavanj soočili z razkosavanjem delov samice losa. Praktičen prikaz predelave mesa mladim prikaže celoten proces – od narave do krožnika. Hrana namreč ne raste v trgovinah, kot dandanes zmotno misli marsikateri mladostnik. Podobne “krožke” prakticirajo tudi v šolah skandinavskih držav.

Učitelj z aljaške šole Brian Mason se je odločil, da bo uro izpeljal na praktičen način, zato se je odločil na zadnjem delu svojega poltovornjaka naloži trup samice losa. Tako so njegovi učenci večino dneva preživeli ob rezanju, ločevanju, drobljenju in pakiranju delov telesa živali.

Poudarek na izkustvenem učenju
Učencem je bilo omogočeno učenje tradicije v praksi in osnovno razumevanje anatomije živali. Najbolj pomembno je, da so se naučili praktičnih življenjskih veščin. Učitelj Mason je poudaril, da se je za takšen način učenja odločil, ker je želel izpostaviti pomen izkustvenega učenja. Skoraj 30 njegovih študentov uporabljalo tanke nože, da so razrezali trup uplenjene živali. “O anatomiji se zagotovo lahko naučite iz diagramov, učbenikov in videoposnetkov, vendar je delo z živaljo predstavlja velik del znanstvenega vidika.”

Students butcher a moose at Chugiak High School

Students in the Chugiak High School World Discovery Seminar program butchered a moose in class on Tuesday, Dec. 10. Teacher Brian Mason said he obtained a Cultural Education Harvest Permit from the Alaska Department of Fish and Game to harvest the cow moose, which he shot near Willow, Alaska on Sunday. Mason said the goal of the lesson was to emphasize traditional Alaska subsistence and hunting practices and learn more about basic animal anatomy. The World Discovery program is a "school within a school' whose goal is to "establish a smaller learning community that creates a sense of identity, belonging, and teamwork within the WDS program, while maintaining strong ties to the CHS families of departments and programs.” There are currently 125 students enrolled in the program at Chugiak.

Gepostet von Alaska Star am Donnerstag, 12. Dezember 2019

Seminar odkrivanja sveta predstavlja program znotraj šole, katerega cilj je, da vzpostavi manjšo učno skupnost, ki si ustvari občutek identitete, pripadnosti in se nauči timskega dela. Znotraj programa sicer deluje 125 učencev, ki jih poučujejo štirje učitelji. V okviru programa uporabljajo metodo “Paidea”, ki poudarja sokratsko učenje, torej poglobljeno učenje in praktične dejavnosti, s katerim bodo študentje postali “večplastni misleci.” S tem učenci dobijo boljši vpogled v to, kaj študirajo. “Delamo veliko stvari, ki so bolj interaktivne kot jih izvajajo v drugih razredih,” je povedala ena izmed učiteljic Ryley Edwards in ob tem poudarila, da je bolj zabavno učenje stvari, ki niso le na papirju.

Po besedah biologa Tima Spiveyja ta program učiteljem omogoča, da na svoje učence prenesejo kulturno tradicijo in prakse, ki so povezane z lovom, poroča Alaskastar. “Ti vidiki so ključnega pomena za Aljasko,” je prepričan. Pri tem je potrebno zavedanje, da lov v snežnih razmerah na Aljaski ni enostaven. Enako je bilo v primeru učitelja Masona, ki je potreboval kar tri vikende, da je izsledil in uspešno uplenil samico losa.

Hana Murn