[Video] V gruzijskem parlamentu zapele pesti zaradi kontroverznega zakona po vzoru Rusije

Datum:

Iz Gruzije prihaja novica o tem, da so v tamkajšnjem parlamentu zapele pesti. Razlog za napetost je predstavljal kontroverzni zakon, ki je po besedah kritikov oblikovan po vzoru drakonske zakonodaje v Rusiji. 

Do fizičnega obračuna je prišlo na parlamentarnem odboru za pravne zadeve, ko je prišlo do obravnave zakona o “tujih agentih”. Na spletu je zaokrožil kratek posnetek, ki prikazuje nasilen prepir med poslanci, potem ko je po navedbah Reutersa predsednik odbora udaril vodjo opozicijske stranke Združenega nacionalnega gibanja, ki nasprotuje zakonu.

Vladajoča koalicija Gruzijske sanje je prejšnji mesec napovedala podporo zakonu, ki mora iti še skozi drugo fazo odobritve, preden bo stopil v veljavo. Zakon bi od organizacij, ki prejemajo več kot 20 odstotkov svojih sredstev iz tujine, zahteval, da se registrirajo kot “tuji agenti” in s tem podvržejo nadzoru s strani pravosodnega ministrstva, sicer jim grozijo visoke kazni.

Zakon označujejo za simbol avtoritarnega premika v Gruziji
Kritiki so ga primerjali z ruskim zakonom iz leta 2012, ki so ga od takrat vztrajno širili in uporabljali za zatiranje ruske civilne družbe in neodvisnih medijev. Zakon so označili za simbol avtoritarnega premika v Gruziji. ”Ruska zakonodaja, ki je zdaj predlagana v parlamentu, je v nasprotju z nacionalnimi interesi Gruzije, v nasprotju z našimi evropskimi težnjami. Celotna mednarodna skupnost in gruzijska skupnost se strinjata glede te teme,” je dejal borec za državljanske pravice in opozicijski politik Irakli Pavlenishvili.

Pred parlamentom se je zbrala množica protestnikov, ki nasprotuje zakonu:

Na drugi strani pa je Givi Mikanadze, poslanec Gruzijskih sanj, za nacionalno televizijo dejal: “Gruzijska družba si absolutno zasluži vedeti, katere organizacije se financirajo in iz katerih virov”. Vladajoča stranka trdi, da ostaja zavezana, da se bo Gruzija nekega dne pridružila Evropski uniji. Gruzijska predsednica Salome Zourabichvili je že napovedala, da bo vložila veto na predlog zakona, saj trdi, da bi ta ogrozil upe Gruzije, da se pridruži EU in Natu. Parlament sicer lahko preglasi predsedniški veto. Rusija ostro nasprotuje vstopu Gruzije v Nato.

Prejšnji mesec je več kot 60 organizacij civilne družbe in medijev izjavilo, da ne bodo upoštevali nove zakonodaje o “tujih agentih”, če bo ta stopila v veljavo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...