fbpx

[Video] V novi videoigri Isonzo so poustvarili bojišča soške fronte, med njimi tudi slovenski Sabotin in Gorica

Videoigra WW1:Isonzo, ki poustvarja bojišča soške fronte (posnetek zaslona)

Ta teden je izšla nova videoigra Isonzo, in sicer na platformah za digitalno distribucijo videoiger. Osrednja tema so boji na soški fronti med prvo svetovno vojo. Večigralska strelska videoigra igralca postavi v vlogo bodisi vojaka avstro-ogrske monarhije bodisi kraljevine Italije, med poustvarjenimi bojišči pa sta tudi slovenski Sabotin in Gorica.

Soška fronta je bila namreč del italijanskega bojišča 1. svetovne vojne. Potekala je od 2.208 metrov visokega Rombona na severu do izliva reke Soče v Tržaški zaliv na jugu v skupni dolžini več kot 90 kilometrov. Bilo je eno najbolj razgibanih bojišč 1. svetovne vojne, saj so boji potekali vse od visokogorja, sredogorja do Furlanske ravnine na jugu fronte. Ravno zato je tudi tako zanimiva, da so jo uprizorili v videoigri. Obe strani sta v dveh letih bojevanja utrpeli hude izgube. Avstro-ogrska stran, na kateri so se borili tudi Slovenci, je preboj italijanske frontne črte dosegla šele oktobra 1917 v 12. soški bitki, znani tudi pod imenom čudež pri Kobaridu.

Isonzo je tretja v seriji videoiger o prvi svetovni vojni nizozemskega studia BlackMill Games. Njeni predhodnici Verdun in Tannenberg sta poustvarili bojišča zahodne in vzhodne fronte tega zgodovinskega konflikta, najnovejša izdaja pa se odvija na bojiščih vzdolž doline reke Soče. Po načinu igranja gre za prvoosebno strelsko-taktično videoigro, ki dve skupini po 20 igralcev sooči v boju za premoč na virtualnem bojnem polju.

Igra igralcu ponudi pristnost tega obdobja
Pri razvoju serije iger o prvi svetovni vojni so veliko pozornosti namenili zgodovinskim podrobnostim, da bi igralcem ponudili kar se da avtentično izkušnjo tega obdobja. Vse od uporabljenih orožij, uniform, vozil do same glasbe je bilo ustvarjeno s pomočjo zgodovinskih virov ter ob posvetovanjih s predstavniki zgodovinske in obramboslovne stroke za obdobje prve svetovne vojne.

Veliko pozornosti so prav tako posvetili poustvarjanju samih bojišč, zaradi česar so v začetku razvoja igre opravili tudi več ekskurzij na dejanske lokacije bojev, od italijanskih Dolomitov do slovenskega Sabotina in Gorice. Trenutno igra ponuja šest virtualnih bojišč na obeh straneh današnje italijansko-slovenske meje, ki jih dinamično združuje ali prekinja glede na uspehe ali poraze igralcev. Ena izmed takšnih dinamičnih kampanj v igri je denimo 6. bitka soške fronte, ki se je zgodovinsko končala z avstro-ogrskim umikom in italijansko zasedbo Gorice.

Sara Kovač