[Video] Vznemirljivo vprašanje, kaj je na temni strani Meseca: Ali so neznani objekti na novih posnetkih Nase nezemeljskega izvora?

Foto: Facebook

Skoraj ni človeka, ki ne bi poznal slavnih besed: “To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo,” ki jih je Američan Neil Armstrong izrekel, ko je kot prvi človek stopil na površje Lune. Da gre res za zgodovinski dogodek, priča podatek, da Apolo 11 velja za prvo in hkrati edino vesoljsko odpravo s človeško posadko, ki je pristala na edinem Zemljinem naravnem satelitu. Medtem ko se poraja vrsta teorij, zakaj se človeštvo na Mesec ni več vrnilo, pa se na drugi strani poraja vprašanje, kaj se nahaja na temni strani Meseca, ki se nikoli ne vidi, saj je obrnjena proč od Zemlje, Sonce pa je ne osvetljuje. 

Letos obeležujemo 50 let, odkar je Armstrong poleg Edwina Aldrina in Michaela Collinsa iz Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi poletel na raketi Saturn 5. ZDA do danes tako ostajajo edine, ki so uspešno pristale na Luni in s tem simbolično pokazale na napredek človeštva. Astronavti z Apolla 11 so se v Lunino orbito utirili tri dni po vzletu, 20. julija 1969 po lokalnem oziroma 21. julija po srednjeevropskem času pa sta Armstrong in Aldrin v posebnem modulu Orel kot prva človeka pristala na Luni in izobesila ameriško zastavo. Ob 50. obletnici zgodovinskega dogodka, ki je pokazal, da je prava pot za napredek v smeri ameriškega kapitalizma, se je na družabnih omrežjih pojavila zanimiva karikatura avtorja Patcrosscartoonsa, ki prikazuje ameriškega astronavta, ki se na Luno vrača prvič po 47 letih. Tam ga je pričakal novinar liberalnega časopisa New York Times, ki ga je začel obkladati z vrsto provokativnih in z zdravo pametjo skreganih, nesmiselnih vprašanj: “Je vaša obleka bela zato, ker ste rasist? Zakaj na tej misiji ni nobene ženske? Zakaj ste rekli (mankind) človeštvo? Ali ima vesoljsko plovilo tudi kakšno stranišče za transspolne osebe?”

Neil Armstrong na Mesecu 21. julija 1969. (Foto: EPA)

Karikatura, ki obrazloži, zakaj se človeštvo ni več vrnilo na Luno. Ker namesto k napredku stremimo k samouničenju.

Nezemljani naj bi si tukaj našli svoje mesto
Glede na to, da karikatura nazorno prikazuje, kako je pravzaprav človeštvo nazadovalo, odkar je astronom Armstrong izrekel slavne besede, je mogoče sklepati, da se prav tukaj skriva razlog, zakaj nismo več poleteli na Luno. Dejstvo je, da se ljudje od nekdaj zanimamo za neznano, zato ne čudi, da se marsikdo sprašuje, kaj se nahaja na temni strani Lune (angleško Dark Side of the Moon). Obstajajo teorije, da naj bi na delu Meseca, ki ga Sonce ne osvetljuje, ker je ta obrnjen proč od Zemlje, našli svoj prostor Nezemljani, poroča britanski tabloid Mirror.

Foto: Printscreen

Sodeč po posnetkih Nase, ki so prišli v javnost, naj bi se na temni strani nahajal krater, v njem pa naj bi se nahajalo tudi zdrobljeno plovilo. Medtem ko bodo nekateri dejali, da so to le skale, pa bodo drugi dejali, da je mogoče videti dva ločena prostora neke strukture. Strukture delujejo, kot da bi bile opuščene pred milijoni leti, zaradi česar obstaja prepričanje, da tragični incident predstavlja razlog, da Nezemljani ne živijo več na Luni. Obstaja pa tudi nekaj takšnih, ki verjamejo, da na Luni še vedno obstaja življenje nezemeljske inteligence.

Foto: Facebook

Vpliv na nastanek pop kulture
Prvi pristanek na površju Lune je imel velik vpliv na pop kulturo. Navdihnil je nastanek znanstvenofantastičnih filmov, kot sta E. T. in 2001: A Space Odyssey, prav slednji pa je vplival na nastanek pesmi, ki jo je julija 1969 izdal kameleon rocka David Bowie z naslovom Major Tom, ki govori o fiktivnem astronavtu, ki je izgubil kontakt s centralo na Zemlji. Tematike neznanega, razmišljujočega, kar na koncu lahko vodi v norost, se je pri svojem ustvarjanju dotaknila britanska rock skupina Pink Floyd, ki je je leta 1973 izdala enega najbolj prodajanih glasbenih albumov vseh časov z naslovom The Dark Side of the Moon (Temna stran Meseca). Podoba prvega pristanka na Luni je botrovala k izdelavi najrazličnejših igrač in celo kipcev v podobi astronavta, ki ga podeljuje glasbena hiša MTV.

Hana Murn

 • Andrej

  To je pa čas hudoooo kislih kumaric.

 • acs

  “Obstajajo teorije, da naj bi na delu Meseca, ki ga sonce ne osvetljuje, ker je ta obrnjen proč od Zemlje, …”

  Fenomen temne strani Lune je približno tak, kot temne strani Zemlje. Če je stran Lune obrnjena proč od Zemlje, s tem še ni rečeno, da je Sonce ne obsije. Dejstvo je, da se Luna ne vrti okoli svoje osi (tako kot npr. Zemlja), vendar pa Luna kroži okoli Zemlje in Zemlji ves čas kaže isto stran. Povsem drugače bi bilo, če bi ves čas kazala Soncu isto stran .

  Prav neumna je razlaga v članku, da naj bi bila temna stran Lune zato, ‘ker je ta obrnjena proč od Zemlje.’ Kaj pa se torej dogaja ob mlaju, ko je stran Lune, ki je v temi obrnjena proti Zemlji? Je takrat na nasprotni strani tudi tema?

  • tohuvabohu

   Butl pa dejstva. Luna se vrti okoli svoje osi in sicer za en cel obrat rabi 29 dni.

   • stajerc5

    Sorry, okoli Zemljine osi, z njo vred, ampak vedno fiksna.

    • tohuvabohu

     Nič sori. Vrti se okoli svoje osi, hkrati pa kroži okoli Zemlje. Če se ne bi vrtela okoli svoje osi, bi bil dan na Luni dolg 365 zemeljskih dni. Obe gibanji sta usklajeni tako, da nam Luna kaže vedno isto faco.

     • Janez Pavel Kanc

      To isto faco že predolgo gledamo.
      Čas je za spremembo.
      Dr. Ivan, odstopi!

     • tohuvabohu

      Nisem Ivan, čombe zmešani.

     • Andrej

      Glej v Luno, pa boš vedno videl isto faco.

     • Mihilus

      To je približno tako, kot da bi rekel, da moja pokojna babica še vedno vsak dan naredi preval v grobu, ker se obrača skopaj z zemljo.

      Luna je v zemljini orbiti in iz perspektive zemlje ne kroži.

     • tohuvabohu

      Ne streljaj kozlov. Luna se vrti okoli svoje lastne osi, medtem ko se tvoja stara mat ne more. Ali bolj učeno povedano, Luna ima več neodvisnih prostostnih stopenj gibanja kot nekaj, kar je fiksirano na Zemlji. Da nam pri tem kaže vedno isto stran, je zanimiv pojav, lahko pa bi bilo drugače in je v daljni preteklosti že bilo drugače.
      Itak pa ne ločiš med vrtenjem in kroženjem, torej si šelebajazar.

  • Andrej

   O ostalem ne bom, ker so že v članku kar dobro “naložili”, le tole o tvojem dejstvu glede vrtenja Lune okoli svoje osi:
   Sočasno vrtenje ali sinhrona rotacija je v astronomiji poseben način kroženja nebesnega telesa okrog osrednjega telesa, pri katerem se krožeče telo med enim obkroženjem zavrti okrog lastne osi točno enkrat.
   Zgled za takšno kroženje je gibanje Lune, ki kroži okrog Zemlje.

  • samotoje
 • Perkele

  Najbolj je v tem času nazadovalo zlasti novinarstvo, da smo prišli v dobo fake news novičarstva, po Apollu 11 je po Luni hodilo še 10 astronavtov.

  Da gre res za zgodovinski dogodek priča podatek, da Apolo 11 velja za prvo in hkrati edino vesoljsko odpravo s človeško posadko, ki je pristala na edinem Zemljinem naravnem satelitu. – WTF

  • freedomfighter

   Ja vrhunsko novinarstvo

   • Perkele

    Škoda, da nisem “uvoda” že prej prebral do konca:

    Medtem ko se poraja vrsta teorij, zakaj se človeštvo na Mesec ni več vrnilo, pa se na drugi strani poraja vprašanje, kaj se nahaja na temni strani Meseca, ki se nikoli ne vidi, saj je obrnjena proč od Zemlje, Sonce pa je ne osvetljuje.

    Očitno tudi na Nova24 mislijo, da je druga stran Lune v večni temi.

    Hana Murn naj se v svojih prihodnjih prispevkih raje osredotoči na tradicionalne vrednote in RKC, ploščato Zemljo, …

    • tohuvabohu

     Cel dan čakam, kdaj se bo našel kak vrli rdečkar, ki bo opazil spodrsljaj. Kdor čaka, je pacient …

     • freedomfighter

      Torej si ti pacient ki je cakal…se sam si to napisal…pa to ni spodrsljalj…se v afriki vedo da smo bili veckrat na luni kot enkrat…zgleda pa pri masi niso obdelali te teme

     • tohuvabohu

      Ja, bistro si to pogruntal, mali učenjak. In kaj ima pri tem Kociprova?

    • freedomfighter

     Ja tale nova 24 znanost se ze mocno obraca proti teorijam ploscate zemlje…me zanima ce bodo do jutri popravili ali pa odstranili clanek ker take neumnosti kot so v njem pa res redko preberes…cudno da niso napisali da je luna le projekcija in da je armstrong pristal v studiju

 • Basileus

  Na temni strani meseca so komunisti Mesci.

 • stajerc5

  Za tisto razbitino v kraterju na temni strani Lunatikove domacije, bi morali vprasati Breznjeva, koliko raketusk se mu je “na crno” zabilo v Luno!

 • Janez Pavel Kanc

  Nezemljani?
  Nak, S(D)S-ovski podmladek . . .

  • tohuvabohu

   Govedo neslano.

   • Janez Pavel Kanc

    Sem počaščen.

 • freedomfighter

  Hana Murn take clanek pa presega vse neumnosti…temu se tezko recemo fake news ker je enostavno preglupo

  • Janez Pavel Kanc

   Kaj se čudiš, to je Nova24, ki se je zelo nizko spustila po odhodu urednika Uroša Urbanije.

 • Darko

  Vedno vidimo le eno stran Lune…pravijo da je Zemlja in Luna v tidal lock. Da se do milimetra istočasno vrtita…kaj je res hecno, skoraj da ne verjamem.

 • Andrej

  Malo več točnosti bi pa le pričakoval:
  Američani so bili na Luni šestkrat, vsakič po dva astronavta. Na tla našega naravnega satelita je stopilo torej 12 ljudi, (po vaše le dva iz Apolla 11.

  “kaj se nahaja na temni strani Meseca, ki se nikoli ne vidi, saj je obrnjena proč od Zemlje, Sonce pa je ne osvetljuje.” Ta je precej močna. Ob Sončnem mrku je kristalno jasno, da je cela “temna stran Lune” obrnjena proti Soncu.

  • šmentanamuha

   Pa ne, da verjameš temu, kar si napisal?

   • Andrej

    Za Hrvate ne vem. Vem pa, da je precej naših politikov ZA Luno, na temni strani Meseca.

 • samotoje

  Najboljša je karikatura, vse ostalo je kr neki. Tale Kanc spodaj bi pa lahko v Luno lajal. Sosedovemu Reksiju se ne ljubi več.

 • Gašper

  Na Luno ne grejo več ker jim je bil prvi obisk v prvi vrsti premagati SZ… Zdaj ni več potrebe po tem.