fbpx

[Video] Zaradi ptiča, ki je onesposobil enega od motorjev indijskega lovca Jaguar, pilot odvrgel vadbeni eksploziv in rezervoarje goriva takoj po vzletu

V Indiji je prišlo do okvare enega od lovskih letal Jaguar, zaradi česar je moral pilot odvreči tanke, polne goriva, ki so ob padcu na tla eksplodirali. Celoten vzlet in eksplozijo so ujele tudi kamere.

Indijski pilot reaktivnega lovca Jaguar, ki se je odpravljal na vadbeno misijo, je bil prisiljen odvreči zunanji rezervoar z gorivom in vadbene bombe takoj po tem, ko je letalo vzletelo. Do nesreče je po poročanju Daily Maila prišlo v petek, 28. junija 2019, v Ambali v severni Indiji.

Vzrok za nesrečo naj bi bila napaka v delovanju motorja, do katere je prišlo zaradi ptice, ki je zadela letalo tik ob vzletu. Lovski pilot je v skladu z varnostnim protokolom po hitrem postopku odvrgel vadbene bombe in zunanje rezervoarje z gorivom, kar mu je omogočilo varen pristanek na letališču.

Na srečo nihče poškodovan
Večina odvrženega tovora je padla na območje zračne baze, le eden od odvrženih zunanjih rezervoarjev goriva je padel na rezidenčni predel nedaleč od letališča v Ambali. Po trenutnih trditvah naj ne bi bil nihče poškodovan.

Pilotova hitra reakcija naj bi botrovala povrnitvi nadzora nad onesposobljenim letalom in mu omogočila varen pristanek z zgolj enim reaktivnim motorjem v Ambali, so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki indijski zračnih sil.

Ivan Šokić