fbpx

[Video] Zgodba o uspehu: Dekle z Downovim sindromom postalo finančno neodvisna manekenka

Foto: Twitter

22-letna mladenka Madeline je kljub Downovem sindromu zaživela in celo uspela – kot manekenka. Vse zasluge gredo njeni materi, ki je že od njenega rojstva hotela dokazati, da tudi ljudje z Downovim sindromom lahko uspejo in živijo lepo življenje.

22-letna rdečelaska Madeline Stuart ima za seboj več kot 100 modnih nastopov, med drugim je predstavljala celo znane blagovne znamke, kot je Diesel. Vendar je bilo doseči status modela za dekle z Downovim sindromom zelo težko, zasluge za prehojeno trnovo pot pa si lasti predvsem njena mama Rosanne.

Madeline se je namreč soočala z odvečno težo, zato jo je mati prepričala, da je začela obiskovati intenzivno vadbo in prešla na zdrav način prehranjevanja. Poleg tega je še plavala, trenirala košarko in kriket in odvečna maščoba je hitro kopnela.

Izgubila je neverjetnih 23 kilogramov. Njena mati Rosanne je na Facebook profilu delila fotografije “prej” in “potem”, ki so sprožile osupljiv odziv. Čez noč je Madelinein Facebook profil zrasel na 100 tisoč prijateljev, njene fotografije pa so imele v nekaj dneh kar 6,8 milijona ogledov.

Večina komentarjev je bila pozitivnih, nekateri pa so dvomili o Rosannini motivaciji. “Ni shujšala, da bi postala manekenka. Postala je manekenka, ko je shujšala,” je trdno povedala Rosanne. Kmalu zatem je hčerko peljala na modno revijo v Brisbane. Madeline jo je pogledala in rekla: “Mami, jaz sem manekenka.” To je bil zanjo najlepši trenutek. Videoposnetek predstavlja njeno kariero in lahko vidimo, kako uspešno opravlja svoje delo, kljub bolezni.

Na modnih tednih v Londonu in New Yorku je v tej sezoni predstavljala 18 oblikovalcev, vključno s Tommyjem Hilfigerjem, ko je svojim oboževalcem v prvi vrsti pokazala visoke pete. “Ko se je Madeline rodila, v ženskem svetu mode ni bilo pozitivnih podob z Downovim sindromom,” je povedala njena mati Rosanne, ko so jo ujeli v zakulisju na londonskem tednu mode. “Vedno sem poskrbela, da je Madeline izgledala najbolje. Želela sem pokazati, da so ljudje z Downovim sindromom lahko lepi in uspešni,” je še dodala. Madeline zelo dobro deluje v družbi. Težave ima le s slabšim mišičnim tonusom, prav tako ne zna pravilno oblikovati besed. Vendar je to ni odvrnilo od nekaterih zelo izjemnih dosežkov. Postala je prva manekenka z Downovim sindromom, ki je osvojila glavno modno pisto.

Foto: Twitter

Že ko se je Madeline rodila, je zdravnik Rosanne opozoril, da njen dojenček “nikoli ne bo dozorel v sedmih letih” in “nikoli ne bo ničesar dosegel”. Dodal je, “imate možnosti …”, s čimer je, pravi Rosanne, mislil, da bi jo dala v posvojitev. V njeno bolniško sobo so celo poslali svetovalca, da bi jo prepričali, naj se odreče otroku. “Bila sem zgrožena. Nisem razmišljala niti sekunde. V naslednjih dneh sem desetkrat ponovila isto stvar vsem, ki so me poskušali prepričati: to je moj otrok. Držim jo in jo bom ljubila,” je povedala mati.

Madeline je pri dveh mesecih potrebovala operacijo odprtega srca, v prvem letu življenja je imela nešteto zdravniških pregledov. Zdaj je finančno neodvisna in ima partnerja Robija, ki ga je spoznala prek športne organizacije za invalide. Rosanne pravi: “Madeline ima lastno hišo v Brisbanu in ko bo želela živeti neodvisno, jo bom v celoti podprla.” Kar pa se tiče same Rosanne, “izčrpana sem!” se smeji. Madeline ne namerava odnehati. “Vsak dan me vpraša, kdaj se vračamo v New York, kdaj je njen naslednji nastop na pisti. Obožuje jih.”

Eva Poljanc