[Video] Novo odkritje: Znanstveniki odkrili možnost življenja v oblakih Venere

Znanstveniki so v oblakih Venere našli sledi fosfina, kar bi lahko nakazovalo na prisotnost življenja na Veneri (Foto: epa)

Mednarodna skupina raziskovalcev je prišla do zanimivega odkritja, saj so na oblakih, ki obkrožajo Venero našli sledi fosfina. Fosfin je strupen plin, ki ga prozvajajo bakterije in mikroorganizmi v globinah barja in močvirja. Znanstveniki zato predvidevajo, da na Veneri obstaja oblika življenja, ki dejansko tudi proizvaja omenjeni plin. Če bodo nove najdbe potrdili, bodo s pomočjo nadaljnjih analiz lahko razširiti naše vedenje o nezemeljskem življenju.

Britansko kraljevsko združenje je v ponedeljek sporočilo novico, da so možnost prisotnosti življenja na Veneri odkrili s pomočjjo radijskega teleskopa ALMA – Atacama Large Millimeter Array  v Čilu in teleskopa James Clerk Maxwell na Havajih. Raziskavo je opravila skupina raziskovalcev multidisplinarnih skupin iz Univerze v Manchestru, Inštituta za tehnologijo v Massachusettsu in Univerze Cardiff. “Atmosfera na Veneri je edini prostor, kjer bi lahko življenje v osnovi lahko obstajalo,” je povedal raziskovalni znanstvenik Janusz Petkowski, ki je še obrazložil da do zdaj še niso zaznali nobenih fizikalnih ali kemičnih procesov, ki bi lahko proizvajali takšne količine plina fosfina.

Raziskovalci MIT so predhodno ugotovili, da anaerobni organizmi kot so bakterije in mikrobi, lahko proizvajajo fosfin in podpirajo idejo, da v sosedščini Zemlje morda obstaja kakšna oblika življenja. Fosfin je prav tako možno najti na Zemlji, najbolj pogost je v globokih močvirjih ali barjih in v črevesju nekaterih živali. Fosfin ne more biti proizveden na drugačen način, z izjemo bakterij in mikrobov, ki živijo v ekstremnih pogojih.

Fosfin je v širšem pomeni v astrobiologiji znan kot “biološki podpis” njegova prisotnost na oblakih Venere pa bi lahko nakazovala na obstoj  nezemljeskega “zračnega” življenja, je še povedal Petkowski. Rezultati raziskave bodo v primeru, da na Veneri ne bo sledu o mikroorganizmih, ki bi ga lahko proizvedli, prinesli tudi nova odkritja na področju razumevanja fizike in kemije. “Gre za neko posebno kemijo, ki je izjemno čudna in bi lahko nakazovala na življenje,” je še povedal Petkowski.

(Foto: epa)

Omenjena najdba bi lahko prinesla nova znanstvena dognanja in paradigme
Po do sedaj znanih predvidevanjih fosfin ne bi mogel biti proizveden na planetu brez kakršnekoli oblike življenja. Odkritje znatno povečuje verjetnost za prisotnost življenja v galaksiji. V primeru, da življenja na Veneri ni, pa bo dognanje postavilo nove paradigme v drugih znanstvenih disciplinah.

Foto: epa

V primeru, da bodo znanstveniki na najbolj vročem planetu v našem sončnem sistemu – ki ima sicer najbolj negostoljubno atmosfero in površinski tlak, ki je kar 92-krat višji od tega na zemlji – našli življenje, bo potrebno obvezno razširiti vse dosedanje raziskave o življenju v naši galaksiji. Venera je skalnat planet, na njenem površju pa se nahaja tisoče vulkanov iz katerih se širijo hlapi in konstantni orkanski vetrovi. Povprečna temparatura na površini planeta znaša 462 stopinj Celzija, kar lahko razstopi tudi svinec. Venera je sicer manjša od planeta Zemlja, v njeni atmosferi pa je približno 96 odstotkov ogljikovega dioksida.

Sara Kovač